Kategorier
2015 Nyhetsbrev 27/2015

Älvbyarna Årets by i Österbotten

Årets by i svenska Österbotten 2014 - ÄlvbyarnaÅrets by i svenska Österbotten 2015 består av sex byar i Östra Korsholm som svetsats samman genom ett utvidgat samarbete. Tack vare detta har man utvecklats till en knutpunkt, både för invånare och för föreningarna i området. Även Årets byavänligaste kommun, Byaverksamhetens vägvisare och Årets landsbygdsaktör har utsetts. Det är Aktion Österbotten rf som står för utnämningarna i samarbete med Österbottens förbund. När nere följer hela pressmeddelandet (från 22.6) från Aktion Österbotten. Själva utmärkelserna delades ut lördagen den 27 juni vid sportplanen i Skatila. Se webbplatsen alvbyarna.weebly.com, samt byar.fi.

Årets by i Österbotten

Älvbyarna i Östra Korsholm

Nomineringstexten lyder så här: Älvbyarna representerar både till sin struktur och i sin verksamhet ett nytänkande som kan fungera som modell för andra byar i hela landet.

Älvbyarna i Östra Korsholm består av sex byar som har svetsats samman genom ett utvidgat samarbete och tack vare detta utvecklats till en knutpunkt både för invånare och för föreningarna i området.  Invånarna i Älvbyarna genomför många lyckade gemensamma projekt under hela året. Alla evenemang genomförs i samarbete och föreningarna stöder varandra ifall en förening hamnar i kris.

Invånarna i Älvbyarna ordnar också tjänster åt sina invånare, exempelvis grundades Föräldraföreningen Veikids för att ordna morgon- och eftermiddagsverksamheten i Älvbyarna, en verksamhet som Korsholms kommun ansåg vara olönsam.

Älvbyarna har varit aktiva i sina kontakter med Korsholms kommun och har på nya sätt försökt uppmärksamma politiker och tjänstemän i frågor som berör byborna, bland annat i samband med den planerade vindkraftsparken vid Märkenkall.

De lyckade gemensamma projekten har även fått god publicitet utåt.

Årets byavänligaste kommun i Österbotten

Korsnäs

Korsnäs kommun har på ett produktivt sätt samarbetat med föreningar och kommunens byar, både genom direkta åtgärder och indirekt som initiativtagare till olika projekt för att utveckla kommunen. Kommunen har genom egna projekt utvecklat byarna och genom att ta initiativ till större projekt med extern finansiering, skapat förutsättningar för att hålla landsbygden levande.

Byaverksamhetens vägvisare i Österbotten

Stig Beijar

Stig Beijar har under lång tid bevakat frågor inom byautveckling lokalt och har visat ett brinnande intresse för Landsbygd och Byafrågor. Stig har lång erfarenhet av föreningsarbete och samarbete med både unga och äldre.

Årets Landsbygdsaktör

Anita Storm

Anita har med stort intresse och engagemang fördjupat sig i landsbygdsutveckling på ett konkret plan, från jakt och fiske till mathantverk och annan hantverksmässig verksamhet. Anita har delat och delar på ett konkret sätt med sig av sina kunskaper genom kurs- och tematillfällen, riktat till alla åldersgrupper. Genom att hon i sin verksamhet har lyft fram det rika kulturarvet i regionen, har hon bidragit till att stärka den Österbottniska identiteten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s