Kategorier
2015 Nyhetsbrev 25/2015

Bästa matturismprodukten i Finland utsedd

Blåbär
Bildkälla: Wikimedia Commons

Juryn för tävlingen Hungry for Finland har valt konceptet Majatalosta majataloon retket (från värdshus till värdshus) till den bästa matturismprodukten i Finland. Konceptet arrangeras gemensamt av fyra företag i Nurmes och Valtimo. Sammanlagt deltog 77 förslag i tävlingen. Juryn konstaterar: ”Det lokala inslaget och miljövänligheten är viktiga element i produkten. Maten smakar bra, den är tillverkad av rena råvaror och känns äkta. Turisterna lär sig att använda de örter som plockas under en utflykt till matlagning, välbefinnande och skönhetsvård. De lär sig bl.a. att baka karelska piroger. Turisterna bor på värdshus, under hemlika förhållanden, och får njuta av vardagsupplevelser. Upplevelserna fortsätter även därefter, eftersom man får vägkost med sig hem.  Distributionskanalerna är välgenomtänkta. Samarbetet mellan de fyra företagarna fungerar utmärkt.”

Utöver vinnaren belönades ytterligare tre utmärkta koncept inom matturismen: Inari Menu/Tradition Hotel Kultahovi, Malmgård Slott och Kammarherrens kalas på Svartå Slott. Juryn gav dessutom ett hedersomnämnande till broschyren Food Helsinki HEL YEAH, som är i fickformat, samt till matfestivalen Food & Fun i Åbo. De kriterier som juryn fäste sig vid valet av den bästa matturismprodukten var graden av kundorientering, det lokala inslaget och historierna, närproducerad mat, upplevelsemässighet, samarbete, affärsmässighet, lönsamhet, samt mångsidigt utnyttjande av försäljnings- och marknadsföringskanaler.

Matturismen är ett viktigt utvecklingsobjekt inom turismen i Finland, och målet för tävlingen var att få fram de bästa turistmålen inom matturism, att uppmuntra nätverk i anslutning till mat och turism, att skapa ett nytt och lokalt utbud av matturism, samt att öka synligheten av och kännedomen om matrelaterade turistmål. Tävlingen ordnades av Visit Finland, arbets- och näringsministeriet, samt undervisnings- och kulturministeriet, medan Haaga-Helia yrkeshögskola svarade för genomförandet av tävlingen.

Uppgifterna är från ett meddelande från arbets- och näringsministeriet med länk till bl.a. juryns bedömningar av vinnarna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s