Kategorier
2015 Nyhetsbrev 24/2015

Folkbildning bidrar till att hela Sverige lever

Mjölby hembygdsgård
Mjölby hembygdsgård
Bildkälla: Wikimedia Commons/Harri Blomberg

För att hela Sverige ska kunna leva är den mjuka infrastrukturen lika viktig som den hårda, och här är folkbildningen och studieförbunden en central del av detta. Just nu ser Folkbildningsrådet över statens stöd till studieförbunden, vilket är bra och nödvändigt. För ABF och Studieförbundet Vuxenskolan handlar det i grunden om att skapa ett system som stärker en lokal närvaro, vilket stimulerar studieförbunden att nå många människor med folkbildning, samt att nå grupper som i dag står långt från makt och inflytande. I dag finns folkbildningen från storstadens förorter till landsbygdens byar och småsamhällen. Den finns i Jordbro, Sorsele, Kopparberg och Uppvidinge, och på hundratals andra platser. ABF och Studieförbundet Vuxenskolan är två olika studieförbund med delvis olika bakgrund men med en gemensam nämnare – man drivs av alla människors rätt till bildning, oavsett om man bor i staden eller på landet.

Urbaniseringens kraft är enorm – städerna växer så att det knakar och landsbygden och mindre tätorter står inför utmaningar och avfolkning, vilket är två sidor av samma mynt. I både urbaniseringens orter och bygder som drabbas av urbaniseringen växer utanförskapet, vilket folkbildarna ser med stor oro på. Deras verktyg är studiecirklar, kurser, kulturarrangemang och dialogmöten i hela landet. Tillsammans har ABF och Studieförbundet Vuxenskolan över 400 bemannade kontor från norr till söder och tillsammans med deras drygt 50 000 studiecirkelledare (den stora majoriteten ideellt arbetande) erbjuder man varje dag människor, oavsett var de bor, möjlighet att utöva eller ta del av kulturupplevelser, delta i samhällsdebatten, lära sig ett nytt språk, utöva hantverk, värna kulturarvet o.s.v.

Tillsammans skapar deras mjuka infrastruktur livskraftiga samhällen som lägger grund för utveckling och demokrati. Studieförbundens verksamhet skapar socialt kapital tillsammans med många andra organisationer i civilsamhället – en motor i lokal utveckling. Ett annat område som studieförbunden ska och vill göra skillnad inom är flyktingmottagandet, genom att få bedriva verksamhet på asylboenden. Regeringens förslag att avsätta 30 miljoner för att möjliggöra för studieförbunden att bedriva sådan verksamhet är välkommet, och behoven är mycket stora. De är beredda att göra vad de kan och det brådskar. Varje dag behövs studieförbunden på asylboendena runt om i landet.

Uppgifterna är från (3.6) webbplatsen dagenssamhalle.se.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s