Kategorier
2015 Nyhetsbrev 24/2015

”Man kan bygga ett hus från grunden utan att behöva åka in till stan för att handla tillbehör” – handelsman i Södra Vallgrund

Södra Vallgrund handelslag
Bild: Södra Vallgrund handelslags Facebooksida.

Ibland tänker handelsmannen Birger Sebbas på Södra Vallgrunds handelslag i Korsholm att oj hade vi det här också, då någon vara han glömt kommer åkande på rullbandet. På handelslaget kan man faktiskt få tag på nästan vad som helst, för det som inte finns, beställs in enligt önskemål. ”Det är byborna som äger handelslaget, därför är det också viktigt för dem att understöda verksamheten. Ingen stirrar sig blind på några cent, utan man vill låta den verksamhet som håller upp servicen leva. På sommaren ser handelslaget ett ordentligt uppsving, då får man lov att köpa in mera specialöl och tobaksprodukter än normalt. Sommargäster kan botanisera i hyllorna länge, och man kan hitta nästan vad som helst, allt från sockertoppar till grillbriketter.

Handelslaget fungerar lite som en pulsåder i byn. Här kan man handla tryckimpregnerat virke, samtidigt som man plockar upp huvudvärkstabletter och grillkorv och kanske tankar bilen eller uträttar ett postärende. ”Man kan i princip bygga ett hus från grunden utan att behöva åka in till stan för att handla tillbehör.” Under butikstaket ryms ca 370 kvadratmeter försäljningsyta med en personalstyrka på 2,5 personer. Ett orosmoment inför framtiden är effekterna av skolan som stängde, vilket nog gör byn mindre attraktiv för barnfamiljer och som ger en effekt som ringar på vattnet. Sebbas ser ändå ljust på framtiden och vill berömma deras kunder. ”Genom att den här verksamheten finns hålls servicen uppe och då sjunker inte priserna på fastigheterna. Det är viktigt för alla”, säger han.

Uppgifterna är från en artikel, skriven av Catrin Sandvik, i Vasabladet (3.6).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s