Kategorier
2015 Nyhetsbrev 24/2015

”Jag har ett ansvar” – specialsakkunnig Heli Talvitie i Landsbygdspolitikens blogg

YTR-logoJag har haft lyckan att växa upp i ett samhälle, där man tillsammans har gjort många saker, som grannhjälp, talko, tillställningar… Till och med som barn samlade vi till klubben för sommarutflykten. Utifrån den här erfarenheten från uppväxttiden har det lämnat kvar en känsla hos mig, att jag är skyldig, skyldig i gott mod.

Betydelsefulla, gemensamma erfarenheter är viktiga byggstenar för gemenskapen. Politiken och offentliga sektorn talar mycket om vikten av gemenskap. Vad är då det offentligas roll i frambringandet av dessa erfarenheter? Är det att den offentliga sektorn flyttar serviceproduktionen till organisationerna? Det är det inte. En gemenskap uppstår då människor tillsammans frivilligt arbetar för att nå ett gemensamt huvudmål.

En enkät som gjorts av Länsi-Suomen media för kommunala beslutsfattare, uppskattade 58 procent av de svaranden att en del av kommunens välfärdsuppgifter kan flyttas över till frivilliga. I SOSTE ry:s organisationsbarometer (2014) meddelade 70 procent av organisationerna, att man borde få med mer frivilliga i verksamheten. För åldringars otrygghet är ensamheten en av de största orsakerna. Allt fler frivilliga skulle behövas för att stöda åldringarna.

Läs mer (på finska) på webbplatsen maaseutupolitiikka.fi. Heli Talvitie är specialsakkunnig på nätverket för livskvalitet vid Landsbygdspolitiska samarbetsgruppen, samt kultursekreterare vid utbildnings- och kulturministeriet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s