Kategorier
2015 Nyhetsbrev 23/2015

Framtida hot möts med lokala lösningar i Korsholmsbyar

Byaföreningen Älvbyarna i Östra Korsholm - ByabladetMed tanke på kommunens ekonomi är det onödigt att vänta sig ny service, i stället skapar Byaföreningen Älvbyarna i Östra Korsholm rf – Itäisen Mustasaaren Jokikylät ry den själva. Älvbyarna är ett exempel på en fungerande aktiv och vital förening, där medborgare från byarna Anixor, Martois, Miekka, Staversby, Veikars och Voitby förenat krafterna för att gemensamt sköta intressebevakningen och jobba för att öka sammanhållningen i den egna byn och mellan byarna. Geografiskt finns inget som heter Älvbyarna, men tillsammans har invånarna i området skapat en sådan gemenskap, och för barnen i byarna är skolan den gemensamma nämnaren. Ett av de viktigaste projekten föreningen som bäst jobbar med är därför att rädda verksamheten i Veikars skola, som är den första folkskolan i gamla Korsholm och grundad 1874. Men kommunens ansträngda ekonomi gör att denna skola, likt många andra lågstadier, hotas av stängning.

Enligt kommunens beslut ska i första hand delområdesvisa lösningar, som inte kräver stora investeringar sökas för att sänka driftskostnaderna till en acceptabel nivå, och om sådana lösningar inte kan hittas, och när kommunens ekonomi så tillåter, koncentreras kommundelens skolor till lärcenter. Därför kommer byaföreningen att arbeta för att få ned driftskostnaderna i skolan via olika projekt. Förutom skolan och pensionärshemmet, finns daghem och än så länge en bank i Voitby, byabussen oh bokbussen som kör här och en hälsovårdare som är på plats några gånger i månaden. Men den sista livsmedelsbutiken stängde för närmare femton år sedan, vilket är en av orsakerna till byaföreningen nu planerar ett samarbete med en butik för att starta en matkasseservice för att underlätta vardagen för byarnas äldre och för barnfamiljer som kan ha det svårt att ta sig till butiken. Älvbyarnas kursgård är ett annat utvecklingsprojekt – en mobil kursarrangör.

Enligt Älvbyarnas egen byaplan är tolv procent av invånarna företagare och därutöver finns ännu traditionella jordbruksföretagare i området, som har en arbetslöshetsgrad på en procent. I den första byaplanen, som görs upp vart femte år, intervjuades ortsbor om hur de ser på området och  vad de vill få ut av det. Nu skrivs den andra, i vilken baseras mycket på kommunens planer med målet att inspirera till samarbete. Aktiviteten ökar oftast när en skola, hälsostation, butik, bank eller annan serviceinrättning är hotad av indragning, vilket beror oftast på att befolkningsunderlaget minskat och att styckepriset per producerad serviceform anses vara för högt.

”Ska byarna och glesbygden kunna behålla sin service och livskraft, krävs att man aktivt vårdar den lokala utvecklingens relation till samhällets förändringar och beslutsfattande. Och att man lyckas engagera människornas goda drivkrafter i en omställningsrörelse, där de framtida hoten möts med lokala lösningar. Anixor, Martois, Miekka, Staversby, Veikars och Voitby. Var för sig är de små byar i Östra Korsholm, men tillsammans har Älvbyarna etablerat sig som en företagsam och lokalpolitisk aktör.”

Uppgifterna är från ledaren, skriven av Stig Nygård, i Vasabladet (26.5). Ett längre reportage, skrivet av Josefin Torrkulla, finns även i tidningen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s