Under den avslutade valperioden har den nationella landsbygdspolitiken vänts upp och ner, skurits ner och omarbetats. Vad månne kommande regeringsprogram ger för färdkost åt möjligheterna på landsbygden och ett regionalt jämlikt byggande av Finland? Under senaste valperiod skars det ner i den nationella landsbygdspolitiken med 75 procent. Arbetet inom den nationella landsbygdspolitiken har inte varit lätt under de senaste fyra åren. Den 17 juni 2011 kunde skribenten Laura Jänis läsa att i det färska regeringsprogrammet: ”Sektionen för landsbygdspolitik i enheten för landsbygdsutveckling vid JSM:s jordbruksavdelning flyttas till ANM:s enhet för regionutveckling.” Organisationskulturen förändrades, landsbygdspolitiska aktörer byttes och minskade. I början av år 2012 fanns ännu över 2 miljoner euro som anslag för landsbygdens utveckling, medan det i valperiodens slut bara var knappt en fjärdedel, under 500 000 euro.
Vi har reformerat landsbygdspolitikens struktur. Tvärsektoriella nätverk inom breda teman förenar aktörer från olika sektorer och nätverk. De fungerar som stöd vid beslutsfattande och utveckling. Nätverken samlar och förmedlar information, samt sammanför aktörer. Det finns nu en allt större beställning på ett sådant här tvärsektoriellt kompanjonsnätverk. Kompanjonskapets samhällspolitik behövs både på nationell, regional som lokal nivå. Hur tryggar man t.ex. servicen och välfärden på den glest befolkade landsbygden, om inte genom samarbete mellan den offentliga, privata och tredje sektorn? Alla behövs. Med den här viljan och skapandet av strukturer och nya verksamhetssätt utför Landsbygdspolitiska samarbetsgruppen (YTR) med sina nätverk ett utomordentligt och livsviktigt arbete. Med spänning väntar jag på vad förhandlarna om regeringsprogrammet i Smolna skriver om dessa saker och vad för slags läsupplevelse det nya regeringsprogrammet kommer att vara.
Uppgifterna är från ett blogginlägg (på finska) på Landsbygdspolitikens blogg, skrivet alltså av Laura Jänis som sitter i YTR:s sekretariat och försöker se utanför arbets- och näringsministeriets väggar. Se även specialsakkunnig och forskare vid Landsbygdspolitiska samarbetsgruppen Ritva Pihlajas blogginlägg (på finska) om samhället, servicen och regeringen, samt ett inlägg på svenska.yle.fi om att den nya regeringen väcker oro i skärgården.