Kategorier
2015 Nyhetsbrev 20/2015

”Billigare hushållsbatterier kan vara början på en större energiteknologirevolution med småskaligare energiformer”

Sol med solglasögonUnder senare år har vindkraft och solenergi gjort stora framsteg, men det som har hållit tillbaka utvecklingen och som många har kritiserat, är att den energi de producerar är kortvarig. Men massiva batterier, som låter hushåll lagra förnybar energi, har ändå snabbt blivit billigare. I år kommer batteripriserna att nästan halveras och när trenden fortsätter, väntas det få globala konsekvenser. Andreas Frejborg, som bor i Borgå med sin familj, har 16 solpaneler på sitt småhus och en solig dag ger panelerna 15-20 kWh energi, mycket mer än vad de kan göra av med. Av energin säljer de därför 10-12 kWh, men i framtiden kan familjen nästan helt och hållet låta bli att sälja och köpa el, för de vinner ju knappast på att sälja till energibolaget och sedan köpa tillbaka för ett lite dyrare marknadspris.

Det amerikanska företaget Tesla har fått en hel del ros i medier över hela världen efter att det ganska nyligen lanserade två batterier som är ungefär hälften billigare än motsvarande batterier från andra tillverkare. En modell med en kapacitet på 10 kWh kostar t.ex. ca 3 000 euro. Peter Lund, som är professor i teknisk fysik vid Aalto-universitetet och forskar i förnybara energisystem, menar att sådana här system blir vanligare i och med att de nu har blivit rejält mycket billigare, och tillägger att batterier säkert hjälper hushåll att bli mer självförsörjande i sin energiproduktion. Tack vare ett batteri kan hushållen fördubbla egenförsörjningsgraden, och det är ju ett relativt stort språng framåt. Med ett vanligt solenergisystem kan vi kanske använda omkring 30 procent själva i hushållet, medan den resterande delen går in i elnätet.

VD Magnus Nylander på Borgå elnät ser det mera som en positiv grej, att man totalekonomiskt gör det billigare och att man inte behöver satsa så väldigt mycket på näten och göra dem så hemskt säkra. Kanske folk har reservström hemma om 10-30 år. Nylander är inte orolig över att de går miste om affärsverksamheten att köpa el från solpaneler och sedan sälja tillbaka el till ett dyrare pris. Elnäten behövs nog fortfarande och så får man en viss kompensation för att elen kommer fram till husknuten. Han vill även se fler solpaneler på finländska hem.

Professor Lund påpekar att vi troligen inte kommer att behöva ett så omfattande elnät i framtiden – inte i Finland, och särskilt inte i utvecklingsländer, i synnerhet om man tänker på utvecklingsländer i varmare klimat som bygger upp sitt elnät nu och som har mycket solenergi. Där kan redan ett litet batteri hjälpa till att göra hushållet helt och hållet självförsörjande, så då behöver man inte bygga elnät mer. Man behöver inte stora reservkraftverk, utan man har små enheter som producerar den elektricitet man behöver. På frågan vad sådana här batterier har för begränsningar, svarar Lund att de modernaste batterierna för att spara hemmets energi borde hålla minst 10 år, eller i praktiken ännu mer, vilket är riktigt bra.

Lund tillägger att litiumjonbatterier troligen är den bästa batteritypen att massproducera i dagens läge. Om det blir litiumbrist, så är det också möjligt att övergå till andra slags batterier. Han bedömer dessutom att de billigare hushållsbatterierna kan vara en början på en större energiteknologirevolution, som leder till att småskaligare energiformer kommer att slå igenom på marknaden, vilket kan liknas med vad som skedde på telefonmarknaden och med våra datorer. Först hade vi trådtelefoner och nu har vi mobiltelefoner. Våra datorer var i början stationära och blev sedan bli allt mer bärbara, för att i dag rymmas i våra fickor. En liknande utveckling kan hända på energisidan.

Uppgifterna är från (6.5) webbplatsen svenska.yle.fi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s