Kategorier
2015 Nyhetsbrev 19/2015

Närproducerad energi kan även gynna landsbygden

Sitkagran - kvistMed närproducerad energi avses i allmänhet förnybar energi, vilken produceras i närheten av förbrukaren eller energisparprojekt. Energiforskaren Mari Martiskainens doktorsavhandling vid Sussex universitet åren 2010-2014 jämförde den närproducerade energin i Finland och i Storbritannien. Hon studerade närmare fyra projekt för närproducerad energi, samt experternas åsikter om de politiska åtgärderna för att i högre grad stöda den närproducerade energin. Ett av forskningsobjekten i doktorsavhandlingen var Lyndhurst Community Centre inom nationalparken The New Forest i södra England. Lyndhurst Community Centre är ett allaktivitetshus som grundades 1962 i byn Lyndhurst och som genomgick en totalrenovering åren 2009-2010. I samband med renoveringen byttes allaktivitetshusets uppvärmningssystem. Det gamla ersattes med ett system som använder biomassa som bränsle och är billigare än gas.

Projektet innebar att man genom nationalparken The New Forest fick möjlighet att närmare studera lösningar med närproducerad energi i en större skala. Inom området fanns det bl.a. många markägare som inte hade vårdat sina skogar på 50-60 år. Renoveringen av allaktivitetshuset gav således en möjlighet att utveckla produktions- och distributionsnätverk för biobränsle inom hela nationalparkens område. I Storbritannien inleds vanligen olika projekt för närproducerad energi som involverar förnybara energikällor och energisparande på initiativ av sammanslutningar. Där talar man om begreppet ”community energy”, vilket inbegriper också en vidare dimension som har att göra med den sociala sammanhållningen. I Lyndhurst-projektet var det inte enbart fråga om utnyttjande av utsläppsfri energi, utan även om utveckling av samhället. Ett av motiven bakom allaktivitetshusets renovering var att säkerställa framtiden för en byggnad som är viktig med tanke på den sociala sammanhållningen inom byn.

Exemplet Lyndhurst visar att man inte alltid behöver söka energikällan längre bort än i grannskapet, och här hemma har det tillämpats lösningar för närproducerad energi sedan länge på den kommunala nivån, t.ex. i fråga om fjärrvärme. Närproducerad energi innebär också utmaningar, för trots att regeringen i Storbritannien i januari 2014 publicerade sin första strategi för närproducerad energi, handlar de utmaningar som projekten möter oftast om tillgång till pålitlig information om olika tekniska alternativ, ordnande av finansieringen, ifyllning av finansieringsansökan, samt genomförande av själva projektet. En stor hjälp vid projektet i Lyndhurst var nationalparken. Dessutom säkerställde lokalkännedomen hos allaktivitetshusets föreståndare att projektet blev en framgång. Med hjälp av närproducerad energi kan man stöda dagens energisystems utveckling mot större utsläppsfrihet. Projekt som Lyndhurst Community Centre visar att lösningarna kring närproducerad energi kan gynna också landsbygden genom att de skapar nya marknader och ökar den sociala sammanhållningen.

Uppgifterna är från ett blogginlägg på Landsbygdspolitikens blogg, skrivet alltså av Mari Martiskainen som bor i England och arbetar som energiforskare vid universitetet i Sussex.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s