Kategorier
2015 Nyhetsbrev 18/2015

Regionala utvecklingsbolag behövs fortsättningsvis

YTR-logoEn koncentrering av regionala företagstjänster skulle innebära en risk för att företag på landsbygden förblir utan service. Landsbygdspolitiska samarbetsgruppens nätverk för Näringar och kompetens på landsbygden (MESI) tar i sitt utlåtande upp goda sidor med regionala företagstjänster i nätverksform. MESI konstaterar i sitt utlåtande till arbets- och näringsministeriet att landsbygden är ett viktigt område för företagsverksamhet. Av företagen är två femtedelar belägna inom landsbygdsområdena, och per invånare räknat finns det i genomsnitt fler verksamhetsställen för företag på landsbygden än i städerna, men företagsverksamheten sker i mindre skala på landsbygden än i städerna.

Oförutsedda förändringar på kommunfältet och i politisk styrning har inneburit en utmaning för regionala utvecklingsbolag på många ställen.  Inledningen av en ny EU-programperiod och den väsentliga minskningen av strukturfondsmedel har gjort att många utvecklingsbolag, särskilt i södra Finland, fått uppleva ekonomiskt kärva tider, samtidigt som situationen förvärras ytterligare av att kommunerna är tvungna att spara. Staten har dock på ett berömvärt sätt gjort till elektronisk form företags rådgivningstjänster: www.yrityssuomi.fi och  www.yritystenkehittamispalvelut.fi. Det finns emellertid även fortsättningsvis behov av personlig service. En koncentrering av företagstjänsterna orsakar bland omgivande landsortskommuners beslutsfattare missnöje med tjänsterna, och det att kommunerna åter blir ansvariga för företagstjänsterna.

När den kommunala ekonomin försämras, finns risken att företagsverksamheten på landsbygden blir utan utvecklingstjänster. Regionala företagstjänster i nätverksform, i vilken ingår utvecklingsbolagets, ProAgrias, arbets- och näringsbyråernas och NTM-centralernas tjänster, samt exempelvis nyföretagarcentralens och Leader-aktionsgruppens tjänster, stöder företagsverksamheten allra bäst. Nätverket MESI anser att företagstjänster i nätverksform är enligt aktuell uppfattning det bästa alternativet, även med tanke på fortsättningen. Samtidigt bör det emellertid utvecklas en mer övergripande modell, där såväl utvecklings- och forsknings-, som rådgivningstjänster bedrivs i ett nära samarbete.

Uppgifterna är från webbplatsen landsbygdspolitik.fi med länk till utlåtandet från MESI.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s