Alltfler servicepunkter, som nu etableras på svenska landsbygden, ska fungera som en medborgarservice för att minska behovet av resor till centralorten när det gäller enklare ärenden och tjänster. På servicepunkterna ska ortsbefolkningen få information och hjälp med uppkopplingar och kontakter. Förslaget om servicepunkter kom ursprungligen från en statlig utredning Se medborgaren – för bättre offentlig service. Mötesplatsen är tänkt som ett sätt att återskapa en del av samhällsservicen till lokalsamhället, där servicepunkterna ska kunna drivas av lokala företag och samspela med offentlig och ideell sektor. Servicepunkten kan t.ex. finnas i lanthandeln, i en industrilokal på orten, i bygdegården eller i en föreningslokal.
Det är Riksorganisationen Hela Sverige ska leva (HSSL) som tillsammans med Tillväxtverket driver på utvecklingen av servicepunkter över hela Sverige. Målsättningen är att 500 servicepunkter etableras, varav det för närvarande finns ca hundra, i varierande utformning. ”Vissa servicepunkter har kommit mycket långt och arbetar med utvecklingsfrågor för bygden, medan andra – exempelvis en butik – ersätts av sin kommun för att tillhandahålla turistinformation och viss kommunal information”, säger projektledaren för HSSL Norrbotten Bertil Degerlund.
Uppgifterna är från en bilaga om HSSL:s arbete som ingick i tidningen Dagens samhälle (9.4). Det finns även en blädderbar version.