Kategorier
2015 Nyhetsbrev 17/2015

”Landsbygden har resurser för omställning”

Tillväxtgapet för oljan.jpg
Bildkälla: Jan Forsmark, HSSL

Under inspirationsseminariet i Vasa (14.4) berättade Jan Forsmark från Riksorganisationen Hela Sverige ska leva (HSSL) och Omställning Sverige om rörelsens bakgrund, dess syfte, samt om de svenska erfarenheterna. Omställning Sverige samlar drygt 5 000 aktiva medlemmar som organiserar sig i lokala omställningsgrupper över hela landet. Några frågor som i ett lokalt perspektiv fått stort gehör är lokal odling och energi, samt de utmaningar inom energi, miljö – ekonomiskt och socialt – som vi står inför. Under seminariet tog Forsmark tog upp komplexa frågor som går genom hela det globala systemet ända ner till gräsrotsnivå – peak-oil, jordens miljöproblem, skuldsättning, samt sociala problem och protester. Vi är bunden till oljan som tar slut, vi skuldsätter oss, smutsar ner miljön och utsätter oss för farliga kemikalier. Det finns många globala kriser runt hörnet.

Omställning
Bildkälla: Jan Forsmark, HSSL

Nu behövs en omställning från gräsrotsnivå. Vi måste satsa på en hållbar landsbygd, för möjligheterna att ställa om landsbygden är oändliga. Det är bara vår fantasi och vilja som sätter gränserna, och vi ser att det går att göra mycket mer än vad som görs i dag. Resurserna som krävs för omställningen till ett hållbart samhälle, finns på landsbygden med förnybara naturresurser som ger oss mat, energi, byggmaterial och industriråvaror. Möjligheterna att ställa om landsbygden är oändliga. Det är bara fantasin och viljan som sätter gränserna.

Mer info om omställningsrörelsen finns på transitiontowns.org och på transitionsweden.se med länk till bl.a. skriften Hållbara bygder.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s