Allt trendigare äta växtprotein

Bondböna

Bondböna
Bildkälla: Wikipedia

De senaste åren har den ekologiska trenden exploderat på allvar, och allt fler vill äta ren mat – gärna lokalproducerat. Det här märks hos de producenter i Egentliga Finland som odlar växtproteiner, bl.a. hampa, bondbönor och quinoa. Juha-Pekka Aikola säger att bondbönorna innehåller massor av protein och han hoppas att de kan bli ett alternativ till kött. Om vi får köttkonsumtionen att minska och konsumtionen av växtproteiner att öka har vi uppnått en bra balans, menar Aikola, som sedan ett år tillbaka odlar bondbönor i S:t Karins.

Ville Virtanen driver företaget Hamppufarmi i S:t Mårtens, och vid sidan av det traditionella jordbruket odlas hampa sedan ett par år tillbaka. Hampfrön, hampfröolja, krossad hampa och hampchoklad finns bland produkterna. Enligt Virtanen innehåller hampa många nyttiga ämnen som proteiner, fibrer och alla omega-fetter. Det är en superprodukt. Hampoljan kan man exempelvis använda i soppor, sallader eller också ringla den över en glassportion.

Läs mer på webbplatsen abounderrattelser.fi.

Det här inlägget postades i 2015, Nyhetsbrev 16/2015 och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s