Kategorier
2015 Nyhetsbrev 14/2015

”Vi är dom vi har väntat på – och vi väntar inte längre” – ung omställare

Rapporten Omställningsrörelsens bidrag till en hållbar framtid i Örebro län”Aldrig tidigare har vårt samhälle stått inför så stora utmaningar som idag med de globala ekologiska, sociala, ekonomiska och även mänskliga kriserna. Samtidigt har vi aldrig tidigare haft så stora möjligheter att samverka över gränser för att möta hoten och förverkliga genuint hållbara samhällen, byggda på dagens vetenskapliga förståelse för världen som levande, komplexa och sammanhängande system. Omställningen till hållbarhet är samtidigt nyckeln till att vitalisera lokal utveckling. Tillsammans kan vi skapa samhällen som speglar en genuin och hållbar välfärd, där mänskliga relationer, livskvalitet och lycka står i centrum. Det innebär starka, resilienta lokalsamhällen med blomstrande ekonomi, näringsliv och service, en möjliggörande offentlig sektor, ett civilt samhälle som sjuder av liv och engagemang och en forskning som stöder lärprocesserna. ROS(Regional Omställning i Samverkan)-arbetet tillför det som saknas och behövs för att ta tillvara på allas handlingskraft för en gemensam vision som berör våra barns framtid.”

Texten ovan är från sammandraget i rapporten Omställningsrörelsens bidrag till en hållbar framtid i Örebro län som är en sammanställning av erfarenheterna från de senaste årens omställningsaktiviteter i länet, skriven av Ankie Rauséus och Niklas Högberg. Nu har även Landets fria tidning skrivit om rapporten och konstaterar att länet har gjort många spännande framsteg i riktningen mot ett hållbart samhälle, där både kommuner, myndigheter och företag nu visar allt större intresse för omställningsrörelsen. Evenemanget Framtidsveckan har varit startpunkten för arbetet, och länets första framtidsvecka arrangerades 2011 och återkommit sedan dess. Den har varit en viktig träffpunkt för människor med liknande intressen. Mobiliseringen har spritt sig över länet och tidningen frågar nu sig optimistiskt om man så småningom kanske får se Sveriges första omställningsstad i Örebro län.

Uppgifterna är från Riksorganisationen Hela Sverige ska levas webbplats.

Ett svar på ””Vi är dom vi har väntat på – och vi väntar inte längre” – ung omställare”

Ny är det hög tid att börja sammarbeta för en ekologiskt hållbar livsstil över alla gränser och på alla nivåer. Om det är någonting vi behöver, så är det OMSTÄLLNING, vi kan inte fortsätta i de gamla spåren, det är nu helt uppenbart att ett sådant liv inte är hållbart på något sätt. Det är ännu inte för sent att få orning och reda på alla klimatproblem osv… men vi måste börja i dag – VÅR FRAMTID BÖRJAR IDAG!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s