Omställning Sverige – inspirationsseminarium i Vasa om hållbar livsstil

Slutrapporten Hållbara bygderHållbarhetsfrågan har under flera år fått extra lokal uppmärksamhet genom den internationella folkrörelsen Transition Towns – omställningsrörelsen. Den finns representerad i ett drygt 40-tal länder över hela världen (dock inte i Finland). Det handlar om vanliga människor som bildar lokala grupper och gör konkret arbete för en hållbar livsstil och ett motståndskraftigt, levande lokalsamhälle. I Sverige heter den Omställning Sverige och har verkat sedan år 2009. Under ett inspirationsseminarium på Loftet i Vasa 14.4 kl. 15-18.30 berättar Jan Forsmark från Riksorganisationen Hela Sverige ska leva och Omställning Sverige om rörelsens bakgrund, dess syfte, samt om de svenska erfarenheterna. Omställning Sverige samlar drygt 5 000 aktiva medlemmar som organiserar sig i lokala omställningsgrupper över hela landet. Några frågor som i ett lokalt perspektiv fått stort gehör är lokal odling och energi, samt de utmaningar inom energi, miljö – ekonomiskt och socialt – som vi står inför. Är detta ett nytt fräscht inslag för landsbygdsutveckling? Även lokala grupper inom en stadskärna har hittat nya nischer. Kom med och låt dig inspireras eller bedöm själv! Arrangörer är IDNET (Identitetsbaserat nätverk) och Svensk Byaservice.

Anmälan till seminariet görs (senast 10.4) på webbplatsen sfvbildning.fi. Mer info om omställningsrörelsen finns på transitionsweden.se med länk till bl.a. skiften Hållbara bygder och på transitiontowns.org.

Det här inlägget postades i 2015, Nyhetsbrev 14/2015 och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Omställning Sverige – inspirationsseminarium i Vasa om hållbar livsstil

  1. Janne Gröning skriver:

    Jan Forsmark var i Pargas den 28 februari och höll ett seminarium och en workshopp angående Omställning Sverige och där var drygt 40 personer från Pargas, Nagu, Korpo, Houtskär och Iniö.
    Där föddes troligen den första Oställningsgruppen i Finland med ett 40-tal medlemmar, ”Omställning Pargas”!
    Så nu börjar det äntligen hända ekologiskt hållbara saker inom alla områden ivår Jätte-Fina skärgård!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s