Kategorier
2015 Nyhetsbrev 13/2015

”Viljan att bevara landsbygden livskraftig borde vara större”

KyrkbyPäivi Kujala, som tidigare var chef för landsbygdsnätverksenheten och biträdande generalsekreterare för Landsbygdspolitiska samarbetsgruppen under programperioden 2007-2013, skriver i Landsbygdspolitikens blogg om den gångna programperioden där samarbetet mellan EU:s landsbygdspolitik och den nationella byggdes upp. Men trots att nätverken har haft kraft, så har Kujala saknat ännu större gemensam vilja att bevara livskraften på landsbygden. Läs hela blogginlägget här under:

Viljan att bevara landsbygden livskraftig

Under åtta år har jag verkat som chef för Finlands landsbygdsnätverk. Det finaste med arbetet att utveckla landsbygden och nätverksarbetet har varit de människor på olika håll i Finland som varit väldigt engagerade i sitt arbete.

Under den gångna programperioden byggdes samarbetet mellan EU:s landsbygdspolitik och den nationella landsbygdspolitiken upp. Finlands landsbygdsnätverk och Landsbygdspolitiska samarbetsgruppen kläckte idéer och väckte debatt om landsbygdens utveckling vid gemensamma tillställningar.

Det stannade inte enbart vid prat, utan man gick också från ord till handling. Företagare och projektaktörer utnyttjade medel från EU-program och nationella program för bl.a. utveckling av företagande, miljö, byverksamhet och tjänster.

Trots att nätverken har haft kraft har jag saknat ännu större gemensam vilja för att bevara livskraften på landsbygden. Var finns modet att ta tag i de saker som man borde ändra på? Och var finns skickligheten att ytterligare stärka de starka sidorna? Den finska landsbygden är vår gemensamma resurs och den behöver allt kunnande och all kunskap, samt alla redskap för samarbetet.

Tre iakttagelser: fungerande förbindelser, levebröd och människor

Under mina åtta arbetsår för landsbygdsnätverket har särskilt tre aspekter, som är viktiga ur landsbygdens synvinkel, lyfts fram.

Den första är rörlighet. Landsbygden är en plats där människor bor. Den är inte ett ställe som man bara besöker. Man måste kunna ta sig till landsbygden och ta sig därifrån. Goda vägar, spårtrafik och flygförbindelser är de viktigaste förutsättningarna för att olika områden i Finland kan nås. Också informationsflödet till och från landsbygden måste fungera. När tjänsterna blir i allt högre grad elektroniska, är det allt viktigare att varje hus i Finland har fungerande nätförbindelser och att människor i alla åldrar också är kapabla utnyttja datatekniken.

För det andra behövs det arbete och utkomst. Den tredje viktiga faktorn är människor. Landets mångsidighet skapar möjligheter för arbete och boende. Möten med landsbygdens invånare som lever i nuet, skedde bl.a. vid regionala framtidsworkshopar och innovationsläger.  Landsbygden lever i nuet, vilket också borde vara utgångspunkten för verksamheterna.

Landsbygden bör lyftas fram vid den politiska debatten

Ännu livligare politisk debatt än tidigare borde föras på såväl den regionala och nationella som den internationella nivån om landsbygdens utveckling, problemen med den och behovet att ändra lagstiftningen.

När nätverken förenar sina krafter, kan de gemensamt åstadkomma något. Människor som ser saker ur olika synvinklar, men som litar på varandra, når de bästa resultaten.

Slutrapport (info) från Landsbygdsnätverket 2007-2013
Päivi Kujala i Landsbygdsverkets blogg (på finska)

Päivi Kujala

Författaren verkade under programperioden 2007-2013 som chef för landsbygdsnätverksenheten och som biträdande generalsekreterare för Landsbygdspolitiska samarbetsgruppen. Hon bor i Alavo.

Bland övriga blogginlägg på Landsbygdspolitikens blogg, se inläggen vems sak är ekonomin, energireformen som utmanar den traditionella politiken och synligheten för vägarnas dåliga skick i valprogrammen, samt blogginläggen (på finska) förändras något genom den nya kommunlagen och dialog för att förbättra konkurrensförmågan.

Ett svar på ””Viljan att bevara landsbygden livskraftig borde vara större””

Nu är det nog dags att med positivt sammarbete över alla gränser göra konkreta saker för att vår landsbyggd skall hållas levande. Vi borde satsa stort på ekologiska odlingar, de kommer att vara jätteviktiga inom snar framtid.
Om alla bor i stan, vem skall då stå för produktionen av inhemska och livskraftiga livsmedel??
Detta problem kommer vi att ha ganska snart – och vi borde vara så självförsarjande som möjligt här i Finland – och det finns alla möjligheter till detta.
Vår framtid börjar i DAG!!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s