Kategorier
2015 Nyhetsbrev 13/2015

Minnen och historier om livet i svenskbygderna samlade i skrift

Bok - Svenskfinland berättarKukko-Kalle i Karleby, ”in trållgåbb” i Molpe och en patronessa i Dalsbruk – skriften Svenskfinland berättar bjuder på lokala historier från språkön i Uleåborg i norr, via Österbotten, till Ekenäs i söder. En del av berättelserna har sina rötter i folkdiktningen, medan andra har förts vidare på andra sätt. Syftet är att lyfta fram den muntliga berättartraditionen, och så är målgruppen bred – ”en skrift för alla”. Enligt Ann-Sofi Backgren på SFV Bildning är storytelling trendigt. Det har till och med företagen insett, för berättelser är effektiva verktyg i marknadsföringen. Skriften Svenskfinland berättar är egentligen resultatet av ett upprop som gjordes hösten 2014, och häftet omfattar ett urval av de berättelser som samlades in under nio berättarkvällar runt om i Svenskfinland.

Men det handlar inte enbart om att dokumentera ett kulturarv, för projektet ska dessutom sporra nya berättare att väva ihop nya skrönor. Vi vill få folk att berätta mera, säger Vivan Lygdbäck som är chef på KulturÖsterbotten. Samarbetsparterna SFV Bildning, KulturÖsterbotten och Sydkustens landskapsförbund tar även i fortsättningen emot finlandssvenska anekdoter, för Svenskfinland berättar ska få en uppföljare så småningom. Skriften har även en faktadel med pedagogiska tips för den som vill lära sig berätta på rätt sätt (och spara knorren till sista meningen).

Uppgifterna är från en artikel, skriven av Nina Dahlbäck, i Vasabladet (20.3). Se även text (från 19.3) av redaktör Roger Kjellman på webbplatsen svenska.yle.fi. Skriften finns bl.a. att läsas på sfvbildning.fi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s