Kategorier
2015 Nyhetsbrev 13/2015

Landsbygden i behov av en Robin Hood-politik

Robin Hood-skatt engelsk textbildSocial- och hälsovårdsminister Laura Räty undrade för ett drygt halvår sedan hur många finländare som egentligen tjänar under 2 100 euro i månaden. Det är en liten lapsus, men ger en liten vink om hur olikt världen ser ut för olika personer, skriver Peter Backa. Skribenten kom, via Yles räknare, till att det i Westend i Esbo är 27 procent av folket som tjänar mindre. I Helsingfors centrum når inte 37 procent upp till gränsen. I Pensala, där Backa själv bor, är det 55 procent som tjänar mindre än 2 100 i månaden – i Leppäjärvi, Enontekis kommun är det hela 72 procent som inte når upp till det talet. Av detta drar Backa några försiktiga slutsatser. För det första så torde Räty röra sig inom den ekonomiska elit som tenderar att hamna på höga poster, vilket inte är betydelselöst för den politik som förs i landet. Alla människor ser på världen ur sitt perspektiv, i tankesätt och handlande. För det andra visar Backas lilla urval att inkomstskillnaderna även regionalt är avsevärda, viket syns tydligt på Yles karta. Inkomstklyftorna har under de senaste decennierna ökat kraftigt, och det är knappast en alltför vild gissning att inte enbart de fattigaste människorna, utan även landsbygden förlorar i den här utvecklingen.

Hittills har denna fråga inte nämnvärt noterats i den regionalpolitiska debatten. Det borde bli en ändring i detta, för landsbygden behöver en äkta Robin Hood-politik för att inte avfolkas. Det räcker inte med enbart små specialstöd, utan en politik som på riktigt siktar på jämlikhet. Hur denna politik ska förverkligas, är inte lätt att säga, för det finns många svåra problem. Noterbart är att alla länder inte haft ökande inkomstklyftor, trots att det är den globala trenden. Hopp finns alltså.

Uppgifterna är från en artikel, skriven således av Peter Backa, i Vasabladet (19.3).

Backa, som varit landsbygdsutvecklare på Svensk Byaservice, kommer att leda en av gruppdiskussionerna under den finlandssvenska Landsbygdsriksdagen i Pedersöre 28-29.3. Rubriken på gruppdiskussionen är Ökande klyftor i samhället. Backa ska även ha ett kort anförande under tillställningens sista dag om 30 års erfarenhet av landsbygdsutveckling.I

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s