Kategorier
2015 Nyhetsbrev 12/2015

Bättre landsbygd med utvecklingsprogram

Årsrapporten Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman 2007-2013 vuoden 2013 vuosikertomusEn livskraftig landsbygd är beroende av aktiva invånare, mångsidig företagsamhet och utbudet av service. Programmet för utveckling av landsbygden i Fastlandsfinland har under åren 2007-2013 erbjudit hjälp till landsbygdsreformister. Med hjälp av medel från Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling (EJFLU), staten, kommuner och privata finansiärer har man förbättrat företagarnas förutsättningar, samt sysselsättning, reformerat livsmedelsproduktion och utvecklat tjänster. Programmet har bidragit till att skapa eller bevara 75 000 arbetstillfällen. Av dessa är 4 220 nya arbetsplatser, resten är bevarade arbetsplatser och platser som uppstått under projekt- eller investeringstiden. På kärnlandsbygden och den stadsnära landsbygden har arbetslösheten rentav legat under landets medeltal.

På glesbygden har företagsstödens häveffekt varit synnerligen stor. Det allmänt svagare ekonomiska läget har minskat efterfrågan på företagsstöd. Landsbygdsföretag ser dock inte ut att vara lika känsliga mot ekonomiska förändringar som andra företag. Företagen har fått programmedel för över 12 000 investeringar som har gällt t.ex. ny teknik, byggande, utveckling av verksamheten eller ny affärsverksamhet. Utöver sysselsättande möjligheter har utvecklingsprogrammet bidragit till utveckling av service. Service erbjuds på hjul och på nätet. Med hjälp av tredje sektorns arbete och frivilligarbetet har man byggt upp skyddsnät i vardagen.

Boendetrivseln och -möjligheterna har förbättrats genom utvecklingsprojekt, vilka uppgick till ca 6 000 under programperioden. Förutom bättre tillgång till service har även samhörigheten ökat. Det har funnits många olika projekt. Finansiellt har bredbands- och energiinvesteringsprojekten varit de största. Antalet bredbandsprojekt var 80, av vilka 45 handlade om att bygga ett bredare stamnät i anslutning till statsrådets projekt Bredband för alla 2015, resten var mindre byanätprojekt. Under 60 procent av landsbygdshushållen har en fast Internetanslutning. Ett tillförlitligt bredband är särskilt viktigt för gårdar. Bättre dataanslutningar leder till bättre trivsel och service bland människor i olika åldrar samtidigt som företagen får nya och bättre möjligheter för verksamheten, oberoende av området.

Mer information finns i jord- och skogsbruksministeriets pressmeddelande. Se även info om utvecklingsprogrammet och årsrapporterna 2007-2013. Arbetet med att genomföra programmet 2007-2013 pågår fortfarande. De slutliga resultaten är färdiga år 2016. Resultaten som presenteras i pressmeddelandet bygger på uppgifterna från utgången av år 2013

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s