Kategorier
2015 Nyhetsbrev 11/2015

Utan hinder bättre företagsamhet på landsbygden

Ordet hinder och pennaHeidi Valtari, specialsakkunnig inom Landsbygdspolitiska samarbetsgruppens temanätverk för Näringar och kompetens, skriver i Landsbygdspolitikens blogg om att det redan i många år har talats om, att man bör minska hindren för företagsamhet. Bland annat har saken tagits upp i de prioriteringar som Landsbygdspolitiska samarbetsgruppen har sammanställt med tanke på valdebatten. Läs hela blogginlägget här under:

Bort med hindren för företagandet på landsbygden

Det har redan i många år talats om att man bör minska hindren för företagsverksamhet. I det kommande regeringsprogrammet måste man på allvar ta tag i saken. Saken har tagits upp i de prioriteringar som Landsbygdspolitiska samarbetsgruppen har sammanställt med tanke på valdebatten. Många åtgärder skulle sätta fart på företagandet också på annat håll än på landsbygden.

Regeringen Stubb har föreslagit att nedre gränsen för skyldigheten att betala mervärdesskatt (moms) ska höjas från 8 500 euro till 10 000 euro. Samtidigt höjs övre gränsen för den lättnad som anknyter till momsskyldigheten från 22 500 euro till 30 000 euro. Lättnad innebär att företagaren får tillbaka en del av den skatt som denne betalat genom ett avdrag som stegvis minskar. Detta underlättar skattebördan för små företag. Samtidigt lindras också skyldigheten att lämna kvitto. Ändringarna planeras träda i kraft vid ingången av 2016. Detta är en bra början. Nu behövs fortsättning.

Klarhet skapas i fråga om bokslut och tillstånd

På EU-nivån finns det en ny bestämmelse om att små företag inte behöver upprätta något bokslut. Ärendet bereds också som bäst i Finland, men man slipper aldrig bokslut helt och hållet. Lättnader kommer det i vilket fall som helst att bli.

Det finns många olika slags tillståndsförfaranden. Ett arbete för att samla olika slags tillståndsförfaranden i ett enda dokument pågår också. Målet är att skapa en så bra helhetsbild som möjligt av alla obligatoriska tillståndsförfaranden.

Branschvis reglering

Bokförings- och skattelagstiftningen är inte på något sätt de enda hinder som finns på en företagares väg. Branschvisa tillståndsförfaranden och branschvis reglering bör förenklas och förtydligas. I samband med arbetet för att utveckla företagandet på landsbygden görs mycket rådgivnings- och handledningsarbete för att underlätta situationen för de företagare som befinner sig i paragrafdjungeln. Vilka resultat skulle vi inte kunna nå om man kunde använda den satsningen på annat utvecklande av företagsverksamheten, såsom på stimulering av affärsverksamheten och tillväxten.

Heidi Valtari

Författaren arbetar med landsbygds- och regionutvecklingsuppgifter på Brahea-centret vid Åbo universitet, samt fungerar som specialsakkunnig i Landsbygdspolitiska samarbetsgruppens nätverk för Näringar och kompetens på landsbygden (MESI).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s