Kategorier
2015 Nyhetsbrev 11/2015

”Kommunreformen startade likt ett skidlopp men blev plötsligt backhoppning” – forskaren Siv Sandberg

Undersökningen Kunnat ajopuina – koskesta sumaan. Vuosina 2011-2014 kuntiin kohdistuneiden uudistusprosessien arviointiForskaren vid Institutionen för offentlig förvaltning vid Åbo Akademi Siv Sandberg menar att kommunreformen är under all kritik, för om man vill få igenom en reform som ska hålla i trettio år, så är det dumt att man på några veckor försöker få igenom en modell som ingen tycker är bra. Tidtabellen blev pressad då en annan reform, social- och hälsovårdsreformen, föll strax innan målsnöret för tre veckor sedan, och då behövdes plötsligt nya modeller för kommunerna. Enligt Sandberg har kommunreformen satt stor press på de enskilda kommunerna, i och med diverse utredningar och allt jobb som tjänstemän och förtroendevalda har satt ner på fusionsutredningar. Mitt i hela processen kom ändå smällen som krånglade till precis allting. Sandberg menar att social- och hälsovårdsreformen ändrade på hela upplägget, och hon tar till sportreferenser för att förklara hur hon ser på utvecklingen – man startar i ett skidlopp och så blir det plötsligt backhoppning. Kommunerna har haft ett korstryck här, och frågan lyder om man ska fullfölja kommunstrukturutmätningarna eller snegla mot vårdreformen, där det också har funnits en viss utredningsskyldighet. Sandberg tror att utredningarna har upplevts som väldigt frustrerande i kommunerna, och att det kan kännas som om staten har försatt kommunerna i ett läge där det inte finns något val.

Då diskussionerna om kommunfusioner går vidare, så finns det några önskemål som följande riksdag och regering bör ta i beaktande, för Sandberg räknar nämligen med att diskussionerna går vidare. Hon hoppas på någon slags vettighet och time out, och hon tror även att kommunerna är tacksamma om de får spelregler som håller. Spelreglerna har ändrats stup i kvarten, och de kommuner som gjorde allting rätt i första skedet, har fått upptäcka att de har gjort allting fel i följande skede, vilket tär på det politiska förtroendekapitalet. Sandberg tror att kommunerna får leva med reformkravet ännu under några år, för staten har ett stort tryck på sig att göra något åt den offentliga servicen, och en stor del av den servicen finns i kommunerna. Sandbergs råd till kommunerna är att man måste tänka på kommunens bästa, vilket man är vald till som fullmäktigeledamot. Man behöver inte alltid tänka på vad som är det närmaste taktiska draget, utan hellre tänka på vad som är bra på lång sikt.

Uppgifterna är från (4.3) webbplatsen svenska.yle.fi. Se även text om att vårdreformen skjuts över på nästa regering, samt pressmeddelandet (från 3.3) om att beredningsprocessen för de kommunala reformerna och besluten inom den utvärderas i en undersökning vid Tammerfors universitet, Lapplands universitet och Kommunförbundet under rubriken Kunnat ajopuina – koskesta sumaan. Vuosina 2011-2014 kuntiin kohdistuneiden uudistusprosessien arviointi (Kommunerna som drivved – från fors till timmerbröte. Utvärdering av reformprocesserna i kommunerna år 2011-2014).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s