Kategorier
2015 Nyhetsbrev 10/2015

Kan hälsoproduktion bli en betydande näring på landsbygden?

Rapporten Luonto lähelle ja terveydeksiPå landsbygden kan man producera också annat än livsmedel och råvaror, t.ex. hälsoproduktion som kan bli en betydande näring, åtminstone om vi tror på forskare som publicerade förslaget till ett nationellt natur- och välbefinnandeprogram i Finlandiahuset den 25 februari. Förslagets bakgrund utgörs av exakta forskningsdata, samt ett omfattande sammandrag av sambandet mellan människans hälsa och ekosystemtjänster. Syftet med det nya nationella programmet är att förbättra folkhälsan och minska de kostnader som föranleds av sjukdomar, och här naturen har en centrall roll i förslaget. Det är ett intressant förslag, eftersom naturen på landsbygden kan bringa hälsa och välbefinnande på många olika sätt, som bärplockning, jakt och fiske, vilket förbättrar hälsan i och med att de inbegriper både friluftsliv och hälsosam kost, samt skogsvård i liten skala och exempelvis vedhuggning som är lika bra motion som träning i en konditionssal.

Vistelse ute i naturen har konstaterats förbättra människans fysiska och psykiska hälsa jämfört med vistelsen i stadsmiljön, men naturen främjar hälsan också indirekt. Sådana föreningar som läkemedelsindustrin behöver finns inte enbart i de tropiska regnskogarna, utan också i den finländska naturen, och sökandet efter och kommersialiseringen av dem har bara börjat. Naturen på landsbygden kan dock också innehålla hälsorisker, exempelvis för en oförsiktig svampplockare eller en alltför ivrig vedhuggare, men allt som allt lönar det sig dock att öka all slags exponering för naturen och all sorters bestyr i naturen. Bland annat det här skriver Jari Lyytimäki, äldre forskare vid Finlands miljöcentral som deltog i projektgruppen för projektet Ekosysteemipalvelut ja ihmisen terveys, i Landsbygdspolitikens blogg.

Hela blogginlägget finns på webbplatsen landsbygdspolitik.fi. Förslaget till ett nationellt natur- och välbefinnandeprogram ingår i slutrapporten för projektet Ekosysteemipalvelut ja ihmisen terveys som återfinns i arkivet HELDA. Se även specialsakkunnig inom Landsbygdspolitiska samarbetsgruppens temanätverk för Näringar och kompetens Heidi Valtaris blogginlägg (på finska) om att man måste få bort hinder och fördröjningar vid landsbygdsföretagandet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s