Kategorier
2015 Nyhetsbrev 09/2015

Social- och hälsovårdsreformen i sank – men ändå inte?

Läkare och sjuksköterskorGrundlagsutskottet har kommit till att vårdreformen strider mot grundlagen i flera avseenden – vårdområdena (5 st.) skulle bli för stora och en enskilds kommuns inflytande för litet. Mikaela Nylander (Sfp), som varit med i grundlagsutskottsbehandlingen av vårdreformen, menar att 180 kommuner skulle ha mindre än en procent av rösterna i vårdområdena. I och med detta inser man vidden av det demokratiska underskottet. Det demokratiska underskottet är särskilt besvärligt med tanke på att vården hör till en kommuns basfunktioner, och enligt det enhälliga utskottsutlåtandet står vårdreformen därför i strid med grundlagens princip om kommunalt självstyre. Även finansieringsmodellen är grundlagsstridig med tanke på att den försätter kommuner i en ojämlik ställning i förhållande till varandra. Skillnaden i skatteprocentenheter kommunerna emellan kan växa från nuvarande 6 procent till 11 procent, vilket är för mycket enligt utskottet.

Statsminister Alexander Stubb (Saml) säger att arbetet med vårdreformen fortsätter och att man försöker nå en lösning under den här mandatperioden. Riksdagspartiernas representanter behandlade reformen under ett gemensamt möte i riksdagen i går, och Stubb säger att partierna är eniga om att reformen inte begravs. Men i och med att utskottet även förbehåller sig rätten att uttala sig på nytt efter de genomförda förändringarna, är regeringens möjligheter att få reformen i hamn under innevarande mandatperiod minimala, något som också grundlagsutskottets ordförande Johannes Koskinen (SDP) inser. Tiden håller nämligen på att ta slut, då denna riksdag avslutar sitt arbete redan i mitten av mars.

Korsholms kommundirektör Rurik Ahlberg menar att vi sedan Mari Kiviniemis tid som statsminister, har sett flera lagförslag som har stått i strid med grundlagen. Den här kulturen måste brytas, för folk måste kunna lita på att staten följer grundlagen. Kommundirektören i Malax, Mats Brandt, säger att det kanske är dags för invånarna att få en författningsdomstol som kan skydda dem för inre hot. Göran Honga, direktör för Vasa sjukvårdsdistrikt, ser inte några möjligheter för riksdagens social- och hälsovårdsutskott att komma med de förändringar som grundlagsutskottet kräver, vilket betyder att lagpaketet förfaller och att vi får börja om från helt ny kula.

Uppgifterna är från två artiklar, skrivna av Kenneth Myntti, och en FNB-notis i Vasabladet (20.2). Se även webbplatsen svenska.yle.fi med länkar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s