Kategorier
2015 Nyhetsbrev 07/2015

Dags för en österbottnisk by att erövra titeln Årets by i Finland!

Årets by 2000 Björköby - pärmbild i Landsbygd Plus nr 1-2001
Landsbygd Plus´ första nummer 1/2001 hade Årets by 2000 – Björköby på paradsidan.
Foto: Kenneth Rönnkrans

Årets by i svenska Österbotten är lite av ett distriktsmästerskap, där den segrande byn är med och tampas om titeln Årets by på riksplanet. Byaombudet och Leader-rådgivaren Karl-Gustav Byskata på Aktion Österbotten rf tycker att det nu skulle vara dags för en österbottnisk by att erövra titeln, för det börjar vara några år sedan Björköby var landets bästa by – år 2000, alltså femton år sedan.

Vem som helst kan nominera en by – privatperson, sommargäst eller via byaföreningen. För att bli en vinnarby, handlar det om hur väl man lyckas samla byborna, vilka aktiviteter man ordnar och hur samarbetet inom byn och kommunen fungerar. Andra saker som tas i beaktande, är hur man klarar av att ordna servicen och hur man hjälper företagare. Enligt Byskata är det utgående från de egna förutsättningar som det mäts hur väl byn lyckats skapa en helhet.

Lördagen 6 juni arrangeras Öppna byarnas dag i landet, en dag då alla byar är ”Årets by”, menar Byskata. Man har då möjlighet att visa upp sin by och dess verksamhet. Man kan ordna en rundvandring eller bjuda in grannbyn på besök. Det kan vara en marknad eller loppis, musikframträdanden, fågelskådning eller olika slag av kurser. Den mest tokiga idén som Byskata sett, var väl den om FM i trädkramning. Enligt Byaskata kommer man på Aktion att tillhandahålla vägskyltar och plakat, samt på alla sätt marknadsföra den här dagen i Österbotten. Man kommer även att ha en kartbotten där aktiviteterna är inprickade. De byar i Österbotten som vill vara med den här dagen, ska anmäla sig senast den 28 februari till Aktion.

Uppgifterna är i huvudsak från webbplatsen svenska.yle.fi. Se även Aktions webbplats angående Öppna byarnas dag och nomineringar till Årets by, Årets landsbygdsaktör, Byaverksamhetens vägvisare, samt Årets byavänligaste kommun, både lokalt och på riksplanet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s