Kategorier
2015 Nyhetsbrev 06/2015

REKO-ringen bara växer – närmare 18 000 medlemmar i 36 olika ringar

KöttI Vasa har medlemmarna i REKO-ringen möjlighet att två gånger i månaden beställa varor från lokala producenter. Varorna delas ut varannan torsdag vid Kaserntorget, men i framtiden kan det bli ändring på det. Ann-Sofi Ljungqvist, som är projektledare för EkoNu, säger att de funderar på vad de ska göra då det växer så snabbt. Den här gången gjorde de så att de förlängde hämtningstiden med en halvtimme, men de måste nu fundera på om de kan ha det en gång i veckan.

Thomas Snellman är den som införde konceptet i Finland. Han säger att ringarna växer i hela landet och man närmar sig 18 000 medlemmar i 36 olika ringar i landet. År 2014 ökade medlemsantalet med 3 000 procent. Snellman tror inte att det kommer att öka lika mycket i år, men det kommer nog att öka kraftigt, och för att det ska öka ännu mer i Vasa, så borde det komma med fler producenter.

Tillvägagångssättet är att man gör sina beställningar via Facebook och sedan delas varorna ut vid speciella tillfällen. Producenterna kommer från olika delar av Österbotten och varje producent tar ansvar för att hygienkraven följs. Producenten Mårten Wärnå från Esse säger att det här är det som är A och O. Man följer en egen kontroll. Det är som en vanlig leverans där varorna ska vara i rätt temperatur ändå fram till kunden. REKO-ringen är en möjlighet som de har för att få en skälig lön, så att de kan fortsätta med verksamheten.

Uppgifterna är från (30.1) webbplatsen svenska.yle.fi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s