Kategorier
2015 Nyhetsbrev 06/2015

Lokal mat tolkas på många olika sätt visar ny avhandling

Grönsaker och kryddorInnan det är möjligt att göra några påståenden om potentialen hos lokalproducerad mat, behöver man först förstå vad lokalproducerad mat faktiskt är. I sin nya avhandling, Is it local?: A study about the social production of local and regional foods and goods, reder Sofie Joosse ut vad lokal mat egentligen är för något och undersöker hur, när, varför och vem som kategoriserar matprodukter som lokala. Genom att kartlägga var folk köper sin lokala mat och genom att diskutera människors kylskåp och konsumtionsmönster, drar Joosse slutsatsen att lokal mat innebär en variation av förståelser, antaganden och förfaringssätt.

Konsumenter tenderar att diskutera lokal mat på ett liknande vis, men har trots det fundamentalt olika sätt att äta lokalproducerat på, vilket kan handla om allt från att odla hemma eller att prenumerera på matkassar, till att delta i kollektiva köpgrupper eller bjuda på lokalproducerade lyxmiddagar. ”Jag ser att lokal mat är ett öppet koncept som attraherar många människor som ofta har ganska olika matvanor. Vad människor räknar till lokalproducerad mat beror mycket på deras vardagslogistik och idéer från personer i deras sociala kretsar, så som familjemedlemmar och vänner”, säger Joosse.

Den mesta forskningen på lokal mat fokuserar direkt på samspelet mellan bönder och konsumenter. I kontrast till detta visar Joosses avhandling att s.k. ”kuratorer” spelar en viktig roll i den sociala produktionen av lokal mat. De inkluderar aktörer som ”bondens marknad”, men också tjänster som erbjuder färdiga matkassar, matbloggar och appar. Dessa kuratorer tolkar, översätter och formar marknaden genom att sortera, värdera och tillskriva värden till utvalda matprodukter, samt tillhandahåller generella eller personanpassade rekommendationer till konsumenter.

I avhandlingen visar Joosse att kuratorernas makt inte ska underskattas, t.ex. har matkasse-tjänsterna stort inflytande på matvanorna hos prenumeranterna, eftersom den har stor påverkan på deras konsumtionsvanor. ”Traditionella alternativa matnätverk försöker göra sig av med mellanhänderna, men jag ser att den grupp mellanhänder som jag har undersökt, är mycket viktig för konstruktionen av lokal mat och har stort inflytande på konsumenters matval. Forskare och politiker som intresserar sig för området, har mycket att vinna på att uppmärksamma kuratorernas roll”, säger Joosse.

Uppgifterna är från (29.1) webbplatsen uu.se.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s