Nordisk ungdom lärde sig om landsbygdens och skärgårdens möjligheter

Konferensen Just här är det möjligt 26.1.2015 på Hanaholmens kulturcentrumDen 26 januari hölls den nordiska konferensen Just här är det möjligt med ett hundratal deltagare på Hanaholmen i Esbo. Temat var unga företagare på landsbygd och i skärgård, men man vände sig också till vuxna och politiker, de som bör möjliggöra en levande landsbygd. Konferensen, som ordnades av Nordiska Skärgårdssamarbetet, är en del av det nordiska demografiprojektet Egna pengar. Projektet synliggör ungdomars och unga vuxnas möjligheter att försörja sig på landsbygden och i skärgården. Ett trettiotal deltagare kom från Sverige och Norge.

Tio unga företagare berättade om sin drivkraft och sina val. Birgitta Mörn-Ekqvist, lärare i företagsekonomi och starta eget vid Västra Nylands folkhögskola, var imponerad. Hon sade att seminariet gav många goda exempel på företagaranda, kraft och kreativitet, och menade att det är viktigt att vi stöder och uppmuntrar dagens ungdom till nytänkande, att inte ge upp för lätt och att även våga misslyckas ibland. Riksdagsledamot Thomas Blomqvist inledde konferensen med sin historia från gården i Tenala, medan Ålands näringsminister Fredrik Karlström var ännu mer personlig i sitt inlägg.

Karlström började själv sin karriär med att sälja Fazers Dominokex från dörr till dörr på studieorten Uppsala, eftersom han inte fick något studiestöd. Sedan dess har det blivit allt från att sälja komposter och radioreklam till att bygga fastigheter, vara VD för Skärgårdsflyg och själv flyga helikopter under Golden Gate-bron. Minister Karlströms råd till ungdomar och företagare var att man ska följa sin magkänsla, fokusera på försäljning, fira framgångar och våga misslyckas. Jonna Jinton, 25, är storstadsflickan från Göteborg som ensam flyttade till sin mammas barndomshem i Norrland, till byn Grundtjärn med elva invånare. Jinton har fått flera pris för sin mycket personliga blogg. År 2011 fick hon t.ex. Norrmejeriers stipendium med motiveringen:

”Genom sin blogg skildrar Jonna på sitt eget personliga sätt livet i Grundtjärn och Norrland, och visar vilken fantastisk tillvaro man kan skapa, om man bara vågar ta steget och fullfölja sina drömmar.”

Från Raseborg deltog också inledarna Ragna-Lise Karlsson och Tanja Eriksson från bybutiken Skafferi Ett i Bromarv, mångsysslaren Benjamin Englund från Espingskär och bonden Anna Alm från Mörby Gård. Från Åland kom ett trettiotal deltagare. Liz Mattsson berättade om Skördefesten på Åland som senaste höst hade 84 000 besök totalt, medan Sonja Pettersson och Julia Höglund talade om hur det är att vara sommarlovsentreprenörer, samt Johannes Jansson, uppvuxen i Gamla Stan i Stockholm, men som nu driver flera företag på Kökar. Flera organisationsanställda, bland andra Camilla Wahlsten från Finlands svenska 4H, gav exempel på metoder för att stärka och synliggöra unga som resurs. Flera goda exempel från glesbygderna kommer att dokumenteras i projektets slutrapport, vilken utkommer i april.

Uppgifterna är från en artikel, skriven av Bitte Westerlund, i tidningen Landsbygdens Folk (30.1).

Det här inlägget postades i 2015, Nyhetsbrev 06/2015 och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s