Kategorier
2015 Nyhetsbrev 06/2015

”Framtidens kommun måste bättre beakta regionala särdrag” – minister Risikko

Trafik- och kommunminister Paula Risikko (1)
Paula Risikko
Foto: Laura Kotila, Statsrådets kansli

Under ett diskussionstillfälle (27.1) i Rovaniemi om Framtidens kommun sade trafik- och kommunminister Paula Risikko att den finländska kommunen under årtionden har varit organisatör av tjänster åt medborgarna, samt utvecklare av livskraft och konkurrenskraft i regionen. Men i och med social- och hälsovårdsreformen kommer kommunens roll att förändras. Enligt Risikko behövs det en grundlig diskussion om kommunens roll och framtiden, vari diskussionen även måste handla om att tillåta olika slags kommunmodeller i olika delar av Finland.

”Regionerna inom Finlands gränser skiljer sig åt mycket. Det skulle mycket väl kunna finnas en annan kommunmodell i Lappland än i metropolområdet eller i stora stadsregioner. Framtidens kommun måste bättre än idag beakta regionala särdrag.”

I det förslag som expertgruppen Framtidens kommun lämnade till Risikko i december presenterades tre olika slags kommuntyper som skulle kunna variera över landet och där kommunerna också skulle kunna ha olika uppgifter allt efter deras styrka. Risikko betonade att det finländska välfärdssamhället är i stor utsträckning byggt på kommunerna, en grund som är även fortsättningsvis värd att försvara.

Uppgifterna är från (27.1) ett pressmeddelande från finansministeriet. Diskussionstillfället ingick i Framtidens kommun-turnén. Se även text om det inte blir någon metropol av huvudstadsregionen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s