Kategorier
2015 Nyhetsbrev 05/2015

Bioekonomi, infra och företagsamhet väcker diskussion i riksdagens korridorer

Riksdagshuset
Riksdagshuset
Bildkälla: Wikimedia Commons

Christell Åström, specialsakkunnig vid arbets- och näringsministeriet och generalsekreterare för den Landsbygdspolitiska samarbetsgruppen (YTR), skriver i Landsbygdspolitikens blogg om att hon som YTR:s generalsekreterare har haft ärenden till riksdagen med budskap till riksdagsgrupperna om det nya landsbygdspolitiska helhetsprogrammet med dess innehåll, samt det förnyade YTR med dess omfattande nätverk. Läs bl.a. om vad förhållningen är till landsbygden i blogginlägget här under:

Landsbygdspolitik i riksdagens korridorer

I egenskap av generalsekreterare för den landsbygdspolitiska samarbetsgruppen (YTR) har jag under det gångna året klättrat upp för riksdagens trappor ett antal gånger. Budskapet till riksdagsgrupperna har varit det nya landsbygdspolitiska helhetsprogrammet med dess innehåll, samt det förnyade YTR med dess omfattande nätverk.

Med tanke på det närmande riksdagsvalet har de landsbygdspolitiska tyngdpunkterna naturligt nog lyfts fram i diskussionerna.

Bioekonomi, infra och företagsamhet väcker diskussion

I så gott som varje diskussion med de olika partierna har bioekonomin och de möjligheter den utgör för landsbygden lyfts fram. Ett annat säkert kort har varit infran; såväl det lägre vägnätverkets dåliga skick som avsaknaden av eller dåligt fungerande datatrafikförbindelser, anses problematiskt bland politikerna. Det har varit lätt att vara av samma åsikt – någonting borde göras. Att höja anslagen, kombinera olika finansieringsmodeller och rikta dem kostnadseffektivt, är exempel på åtgärder som förbättrar landsbygdens infra. I det rådande ekonomiska läget förstår var och en av oss att det inte är så enkelt.

I diskussionerna har också företagandet lyfts fram. Företagarna är viktiga för en livskraftig landsbygd, något politikerna är medvetna om. Ett typiskt landsbygdsföretag är ett mikroföretag som sysselsätter en person. Undantag finns förstås. Till de centrala landsbygdspolitiska målen hör, att förbättra verksamhetsförutsättningarna för mikroföretag genom att med hjälp av lagändringar lätta på företags administrations- och rapporteringsbörda. I diskussionerna med politikerna har detta fått stöd över partigränserna.

Landsbygden och dess möjligheter känns igen

Av diskussionerna kan sammanfattas att landsbygden och dess möjligheter, men också dess utmaningar, är kända i riksdagen. Åtminstone då man rör sig på ett allmänt plan. Politikerna har också bekantat sig med det landsbygdspolitiska helhetsprogrammet och dess åtgärdsförslag, något som jag är glad över.

Den klaraste behållningen av diskussionerna i mitt tycke är den rådande positiva förhållningen till landsbygden och en stark framtidstro på dess möjligheter bland de politiska partierna. Det finns också klara skillnader mellan grupperna, ett gemensamt budskap har dock varit att landsbygden också i framtiden skall vara bebodd. Förstås inser realisten i detta skede att riskdagsvalet är på kommande, så de här åsikterna kan inte vara en överraskning. Så är det förstås, men viljan och inställningen har också betydelse. Den landsbygdspolitiska samarbetsgruppens uppgift är att försäkra sig om att diskussionen kring landsbygden fortsätter också efter valet.

Christell Åström

Christell Åström arbetar som specialsakkunnig vid arbets- och näringsministeriet och som generalsekreterare för den Landsbygdspolitiska samarbetsgruppen. Morgonkaffet avnjuter hon medan hon blickar ut på sitt barndoms åkerlandskap i Sibbo. Till hobbyerna hör skötsel av en växande mängd fyrfotade, målet är att hålla antalet på något sätt under kontroll.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s