Kategorier
2015 Nyhetsbrev 03/2015

Förnybar energi lönsam om 5-10 år

SolpanelerTeknologiska forskningscentralen VTT, Villmanstrands tekniska universitet och Åbo universitets center för framtidsforskning har ett pågående projekt om förnybar energi, där man har byggt ett förnybart energisystem för Kina, Sydkorea och Japan, och i vilket energin är billig, utsläppsfri och oberoende. Motsvarande simulationer i förnybar energi har aldrig gjorts tidigare enligt solekonomiprofessor Christian Breyer vid Villmanstrands tekniska universitet. Han menar att ett system som bygger helt på förnybar energi, är möjlig t.ex. i nordöstra Asien, där förnybar energi även är den billigaste energiformen. Allt annat är dyrare, vilket är en ny insikt. Vid universitetet har man nu räknat ut hur Kina kunde övergå till förnybar energi.

Enligt VTT:s ledande forskare Pasi Vainikka har de betydliga vind- och solresurser. Deras förnybara energisystem blir mycket snabbt lönsamt och därför skulle det löna sig för dem att övergå till att använda enbart förnybar energi. Kina är även det land som satsar mest på sol- och vindenergi just nu. Den stora frågan när det gäller förnybara energikällor, är när de kommer att bli kommersiellt lönsamma. Enligt forskningen är den tidpunkten bara 5-10 år i framtiden, t.ex. när det gäller sol- och vindenergi i Kina. Varje gång som kapaciteten fördubblas, minskar kostnaderna med 20 procent, och nu när man bygger betydligt mer kapacitet, så kommer t.ex. solenergins pris att halveras fram till år 2025-2030.

I stora delar av världen kommer just solenergin att vara den billigaste energiformen, menar Vainikka. VTT försöker ta reda på hur Finland kunde gå i täten för energisystemutvecklingen. Fortum är redan med i Indiens solenergisektor, vilken väntas öka kraftigt. Man har offentliggjort flera kommande solkraftverk som var och en för sig ska kunna producera hundratals megawatt. Enligt Fortums teknologidirektör Heli Antila börjar solenergin bli vuxen. Den klarar sig så småningom utan stöd. Det finns så gott som obegränsat med sol- och vindenergi, men problemet är att produktionen är oregelbunden. Men VTT uppskattar att Finland kunde lagra solenergi i t.ex. syntetisk naturgas, för användning under vintermånaderna. Forskningen fick nyligen pris i en global solenergikonferens i Japan.

Uppgifterna är från ett inlägg (från 14.1) av Jenni Frilander på webbplatsen svenska.yle.fi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s