I Finland vill man öka den spridda produktionen av förnybar energi som ett led i hållbar energipolitik och grön ekonomisk tillväxt. Vad ska vi göra för att komma från ord till handling? Vilka politikinstrument, innovationer och resurser behövs det, och hur säkerställs den spridda energiproduktionens ekologiska och ekonomiska hållbarhet? Vem bör agera för att den menliga regleringen kan avskaffas, investeringar kan riktas rätt och den spridda produktionen av förnybar energi förmås att tjäna den hållbara utvecklingen av landsbygden och av hela samhällsekonomin? Du kan berätta om dina tankar och synpunkter på en workshop på Vasa universitet 19.1.2015.
Landsbygdens resurser står i centrum då man försöker minska användningen av fossila bränslen för att stävja klimatförändringen och minska beroendet av importerad energi. Samtidigt kan de nya innovationerna och affärsverksamhetskoncepten inom den spridda energiproduktionen skapa hållbara näringar och välfärd på landsbygden. Produktionen av förnybar energi, och särskilt små produktionsenheter, möter emellertid numera betydande utmaningar när det gäller verksamhetsbetingelser, lönsamhet och konkurrenskraft.
Workshopen om den distribuerade energiproduktionen som motor för hållbar tillväxt presenterar de senaste expertrönen och aktörernas konkreta erfarenheter av utmaningarna och flaskhalsarna inom branschen, samt behövliga åtgärder och innovativa affärsverksamhetskoncept. Vid workshopen kommer beslutsfattare, småproducenter av energi och sakkunniga att dela med sig av sina synpunkter och diskutera hårda fakta. De vill även höra din åsikt om hur ord omvandlas till handling i fråga om energi. Arrangörer är Landsbygdspolitiska samarbetsgruppens nätverk för ekosystemtjänster tillsammans med IDNET (Identitetsbaserat nätverk), Suomen Lähienergialiitto, Levón-institutet vid Vasa universitet och nätverket för landsbygdens markanvändning och infrastruktur.
Program och länk till anmälan (görs senast 14.1) finns på webbplatsen uva.f