Kategorier
2015 Nyhetsbrev 02/2015

Justitieministern bekymrad över demokratins framtid

Justitieminister Anna-Maja Henriksson
Anna-Maja Henriksson
Foto: Justitieministeriet

Justitieminister Anna-Maja Henriksson är bekymrad över den framtida demokratin i Finland. Hon menar att människor ska uppleva att de kan påverka i sin egen närmiljö och i sin hemkommun. Om besluten om vård, skola och omsorg fattas på ett helt annat plan än i den egna kommunen, kan man börja känna en viss vanmakt, vilket vårt samhälle inte har råd med. Henriksson vill ha debatt om vad kommunernas uppgift ska vara i framtiden, vad de lokala beslutsfattarna ska besluta om och vem det i slutändan är som fattar besluten. De pågående reformerna inom vård- och utbildningssektorn flyttar nu i allt högre grad över ansvaret till tjänstemännen. Enligt Henriksson gör vi förändringar, som för det mesta motiveras med ekonomiska orsaker, vilket kan vara sant till en viss del, men samtidigt har vi lite tappat känslan för vilka konsekvenser de stora förändringarna kan ha för demokratin på sikt. Kommunerna har traditionellt haft en långtgående självbestämmanderätt, och inom vissa ramar fått besluta om både utbildning, vård och omsorg. I många av de planerade reformerna överförs uppgifterna till större enheter, där det demokratiska inflytandet blir lidande. Vårdreformen är det tydligaste exemplet, men justitieministern uttrycker även oro över reformen av utbildningen på andra stadiet.

”När man centraliserar allt mer, tar man också bort entusiasmen och viljan att hitta egna kreativa lösningar som passar just den bygden. Allt ska stöpas i samma form fastän omgivningen är olika.”

Det finns en risk att man centraliserar för mycket i tron att stort är vackert. Vårdreformen är ett exempel på en reform där man har tappat bort demokratinaspekten riktigt ordentligt. Möjligheterna till medborgarinflytande uppfylls inte i det nuvarande reformförslaget. Grundlagsutskottet ska även ta ställning till de konstitutionella frågorna i propositionen. Huruvida förslaget är grundlagsenligt, är ännu oklart. Patienten måste få veta vem som är ansvarig för den vård som ges och att beslutsfattandet om vården behöver ha ett ansikte. Henriksson tror inte att hon är den enda som är oroad för demokratins framtid. Hittills har emellertid ingen velat ta upp kommunernas roll i debatten, vilket beror på att frågan är så känslig. Man vill akta sig för att säga något som kan uppfattas som kritik mot vårdreformen, och fastän vi alla i riksdagen är oroliga för demokratin och hur vi ska engagera väljare, så för vi inte den här viktiga diskussionen om hur medborgarna på riktigt ska kunna påverka i framtiden och vad kommunernas roll ska vara.

Uppgifterna är från en artikel, skriven av Susanna Rapp (FNB-SPT), i Vasabladet (3.1).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s