Kategorier
2015 Nyhetsbrev 01/2015

Utredning vill se ett nytt Vasa från Vörå i norr till Kristinestad i söder

Vasaregionen - kommunnamnEfter ett års utredningsarbete i Vasaregionen har Jan-Erik Enestam och Ossi Repo kommit fram till att Kaskö, Korsholm, Korsnäs, Kristinestad, Laihela, Malax, Närpes, Storkyro, Vasa och Vörå bör bilda en ny kommun från den 1 januari 2017, som ska vara tvåspråkig och heta Vasa. Det finns tre saker, förutom konkurrenskraften, som talar för en fusion. Kommunernas ekonomi försvagas hela tiden och kalkyler som utredningens ekonomiarbetsgrupp gjort, visar på ett tryck på att i genomsnitt i kommunerna höja skatteprocenten med fyra procentenheter fram till år 2029. Finansministeriets beräkningar visar att flera kommuner förlorar ekonomiskt på vårdreformen, medan området däremot vinner som helhet 22 euro per invånare, främst tack vare att Vasa stad betalar mindre efter reformen.

Även den demografiska utvecklingen talar för sammanslagning, då en större kommun klarar bättre av utmaningarna med ökat servicebehov och en åldrande befolkning, och när det gäller vårdreformen skulle en större kommun vara till fördel. Enligt Enestam skulle det nya Vasa ha större inflytande än kommunerna var för sig i det stora vårdområdet.

Närfullmäktigen skulle trygga närdemokratin, samt svenskans och finskans regionala ställning i den nya kommunen. Repo menar att modellen håller på att få genomslagskraft, bl.a. i Rovaniemi pågår ett försök där närfullmäktige getts produktionsansvar för närservice. Valet till närfullmäktige skulle i praktiken ske i samband med kommunalvalet, där valdistriktet utgörs av den tidigare kommunen. Närfullmäktige skulle få egna budgetmedel och vid behov kunna ansvara för serviceproduktion. För att säkerställa en jämbördig utveckling av landsbygden och skärgården, föreslås en särskild utvecklingsenhet för detta att ingå i nya Vasas förvaltning. I utredningen ingår även en tidtabell – senast i juni 2015 ska kommunerna ha bestämt om man vill ingå i den nya kommunen.

Drygt 130 000 invånare skulle det nya Vasa ha, vilket skulle vara en av de tio folkrikaste i landet. De finskspråkiga skulle utgöra 54 procent, medan procenten för de svenskspråkiga skulle bli 40,5. Fullmäktige skulle få 67 medlemmar och styrelsen 19, medan personalen vid fusionen skulle uppgå till 7 000 personer som omfattas av uppsägningsskyddet på fem år. Till samkommunen överförs ca 4 300 för produktion av social- och hälsovård.

Uppgifterna är från en artikel, skriven av Anna Sourander, i Vasabladet (31.12.2014).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s