Kategorier
2015 Nyhetsbrev 01/2015

Utvecklingsbehoven för stads-, landsbygds- och skärgårdspolitiken har utretts

Rapporten Suomi tarvitsee kaupunki- ja maaseutupolitiikkaaFokusen i stads-, landsbygds- och skärgårdspolitiken bör läggas på nationellt viktiga temahelheter, så att också EU-program kan utnyttjas mer effektivt än nuförtiden. Det här föreslår professorn i samhällsgeografi Perttu Vartiainen i sin utredning Suomi tarvitsee kaupunki- ja maaseutupolitiikkaa. Som utredningsman hade Vartiainen till uppgift att göra en utredning av behoven att utveckla stads-, landsbygds- och skärgårdspolitiken. I utredningen granskas stads-, landsbygds- och skärgårdspolitikens uppgifter, roll och effektfulhet som en del i den nationella utvecklingen av regionerna. Enligt utredningen behöver Finland en ny slags, starkt fokuserad regional tillväxt- och innovationspolitisk helhetssyn som skulle kunna tjäna som en allmän strategisk vägvisare för stads- och landsbygdspolitiken, där utgångspunkten bör vara att resurserna i hela landet utnyttjas.

Regionutvecklingen bör samordnas av den centrala förvaltningen som en del i utvecklingen av näringarna och sysselsättningen, och man bör säkerställa att alla i sammanhanget viktiga ministerier deltar. Även metropolpolitiken bör ses som en (relativt självständig) naturlig del av denna helhet. Det är viktigt att man kan bortse ifrån den nuvarande indelningen i städer och landsbygd när man genomför nationella temahelheter och program, som t.ex. bioekonomin. Ur lokal synvinkel är det viktigt att främja sådan utveckling som sker på en funktionell regional helhetsnivå.

Följaktligen är det naturligt att samtliga tre delområden av politiken har ett gemensamt organ, d.v.s. en samarbetsgrupp för stads- och landsbygdspolitik med undergrupper och sekretariat, varav skärgårdspolitiken bör utgöra en relativt självständig och specifik liten del av denna helhet. Fokusen i den och dess nationella uppgift bör tillspetsas. Resultaten av Vartiainens utredning och de fortsatta åtgärderna, behandlas i ministerarbetsgruppen för förvaltning och regional utveckling i januari 2015.

Uppgifterna är från arbets- och näringsministeriets meddelande (från 19.12.2014).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s