Kategorier
2014 Nyhetsbrev 44/2014

Många små byar blir en stor by – läs senaste nyhetsbrevet från Aktion Österbotten

Aktion Österbottens nyhetsbrev 3-2014Aktion Österbotten rf har utkommit med ett färskt nyhetsbrev, där man bl.a. ger info om Öppna byarnas dag den 6 juni 2015. Det är Suomen Kylätoiminta ry (SYTY) – Byaverksamhet i Finland rf som arrangerar evenemanget i samarbete med de regionala byaföreningarna och byarna. Meningen med kampanjen är att lyfta fram byaverksamheten, i synnerhet det ideella arbete som görs ute i byarna. Med evenemanget vill man främja inflyttningen och lyfta fram det positiva i att bo på landsbygden, samt sänka tröskeln för att besöka grannbyn. Såsom restaurangdagen, vilken blivit rikskänd, så vill man ge byarna möjligheten att visa upp sig genom en nationell kampanj.

Vad som händer under dagen får byarna själva fria händer att planera, för det finns inga krav på hur programmet ska se ut. Byn ordnar en eller flera aktiviteter som man anser bäst belyser byn och dess invånare. Det kan vara allt från marknadstorg till gemensam bastutur. Meningen är att tillställningen är öppen för alla. SYTY sköter den nationella reklamkampanjen i medierna, och för att man ska hitta aktiviteterna i byarna, kommer SYTY att sätta upp en gemensam hemsida med bl.a. en karta, där man kan se vilka byar som är med och vilka aktiviteter som ordnas. Byarna kommer att få laminerade vägskyltar i A3-storlek med en gemensam logotyp från sina respektive regionala byaföreningar och färdiga planschbottnar som man kan printa ut själv.

Alla byar är välkomna med i kampanjen. Anmälan görs inom februari månad till Aktion för de byar som finns inom dess område. Tidpunkten är satt så att man ska kunna göra upp gemensamma broschyrer och Internetkarta. Själva programmet kan byarna fila på i lugn och ro, liksom att bestämma klockslag och ett mera exakt innehåll.

Förutom detta ämne kan man även läsa i nyhetsbrevet vad verksamhetsledaren skriver om Aktions höstmöte (20.11), vad styrelseordföranden Tomas Knuts skriver i sina hälsningar som avgående ordförande, att det är dags för projekten att knyta ihop säcken, om internationella projekt som är krävande men givande, om den trettonde finlandssvenska Landsbygdsriksdagen som hålls 28-29.3.2015 vid Sursik skola i Pedersöre och om KAG med fokus på en grön näring på en blå åker.

Aktion Österbottens senaste nyhetsbrev (december, 3/2014) finns att läsas på webbplatsen leader.aktion.fi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s