Kategorier
2014 Nyhetsbrev 44/2014

Målet en stark landsbygdspolitik – YTR:s ordförande Husu-Kallio

YTR - nya hemsidor, bildJaana Husu-Kallio, kanslichef på jord- och skogsbruksministeriet samt ordförande för Landsbygdspolitiska samarbetsgruppen (YTR), skriver i Landsbygdspolitikens blogg om att Finland behöver en livskraftig landsbygd. Landsbygdens resurser, inklusive den kompetenta arbetskraften, påverkar landets konkurrenskraft under kommande år. Men landsbygden behöver också förespråkare. Det behövs en systematisk politik för att kunna upprätthålla och främja företagandet och servicen. Det behövs även en landsbygdspolitisk redogörelse för varje regeringsperiod. Hela blogginlägget finns här under:

Stark landsbygdspolitik som mål

Finland behöver en livskraftig landsbygd. Den utgör en unik resurs som förenar möjligheterna till en mångsidig näringsverksamhet och naturen som betyder så mycket för oss och som vi hämtar nya krafter ifrån. Råvarorna för livsmedelsproduktionen och bioekonomin växer på landsbygden där de också till största delen bearbetas.

Det hur klokt vi lyckas hushålla med landsbygdens resurser, inklusive den kompetenta arbetskraften, påverkar på ett väsentligt sätt också landets konkurrenskraft och dess utveckling under de kommande åren och årtiondena.

Finländarna är bra på nätverkande. Vår landsbygd utgör ett gott exempel på mångsidiga expert- och samarbetsnätverk. Landet har byggts, och kommer också i framtiden att byggas, med samarbete.

Viljan och möjligheterna att delta utgör hörnstenarna i närdemokratin och i ett välfungerande samhälle. Om någon är aktiv, blir också andra inspirerade att delta i och påverka våra gemensamma angelägenheter. Landsbygden har långa traditioner i detta hänseende.

I ekonomiskt kärva tider överskrider behoven möjligheterna att tillgodose alla dessa. Det är en stor utmaning, men en nödvändighet, att prioritera målen. De mest kritiska frågorna på landsbygden handlar om invånarnas vardag och välfärd på samma sätt som i städerna. Gles bebyggelse och långa avstånd får inte utgöra hinder för ett gott liv.

Utan landsbygdsbefolkningen kommer de unika möjligheter som bioekonomin innebär inte att åstadkomma den tillväxt som behövs här i landet. Konsumenternas önskemål om bekanta livsmedelsråvaror och en kort, lättspårbar livsmedelskedja går inte heller i uppfyllelse utan sådana företagare på landsbygden som har god motivation.

Landsbygden behöver också förespråkare. Vi behöver en systematisk politik för att vi ska kunna upprätthålla och främja företagandet och servicen, så att hänsyn tas till regionernas och invånarnas särskilda behov. Landsbygdspolitiska samarbetsgruppens handlingsprogram, som bygger på ett omfattande nätverk av experter, Möjligheternas landsbygd – landsbygdspolitiskt helhetsprogram 2014−2020, utgör en utmärkt helhet av konkreta åtgärdsförslag. Där skulle man kunna hitta en utmärkt grund för den kommande regeringens strategiska mål. Åtgärderna finns sammanfattade också i Landsbygdspolitiska samarbetsgruppens just nu aktuella valteser.

Finland behöver stark landsbygdspolitik. Det behövs en landsbygdspolitisk redogörelse för varje regeringsperiod. Jag hoppas att de nya webbsidorna landsbygdspolitik.fi för sin del ska bidra till att öka informationen om den finländska landsbygden. Samtidigt kommer de säkert också att öka den nationella debatten, som alla är välkomna att delta i.

Kanslichef Jaana Husu-Kallio
Landsbygdspolitiska samarbetsgruppens ordförande

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s