Kategorier
2014 Nyhetsbrev 42/2014

Innovationspolitiken bör även vara landsbygdsorienterad!

YTR - nya hemsidorLandsbygdspolitiska samarbetsgruppen (YTR) håller som bäst på och förnyar sina hemsidor. Under bloggsidan finns en text av specialsakkunnig Ann-Sofi Backgren på IDNET och innovationer på landsbygden. Här skriver Backgren bl.a. om att landsbygden har en potential som ännu långt är outnyttjad. Genom nya grepp och piloteringar kan olika aktörer på landsbygden genom sin verksamhet bidra till att testa nya koncept, vilket kan göras inom ramen för den platsbaserade politiken med fokus på innovationer, entreprenörskap och entreprenöriellt tänkande. Hela blogginlägget finns här under:

Innovationer på landsbygden?!

EU 2020-strategin har satt som mål att göra Europa mer konkurrenskraftig. Detta skall ske i form av bland annat smart specialisering, innovationer och kunnande. Även Nordiska Ministerrådet har i sin strategi lyft fram ”det innovativa Norden” som fokusområde.

Eftersom Finland är ett landsbygdsdominerat land (95 % av Finlands yta definieras som landsbygd) blir ovannämnda målsättningar på såväl nordisk som europeisk nivå mycket viktiga sett ur ett landsbygdsperspektiv.

Historiskt sett har landsbygden varit mycket innovativ och produktiv utvecklingsmässigt. Landsbygdsmänniskorna har på grund av geografiska avstånd och annat tagit saken i egna händer och långt format sin egen framtid. Landsbygdsmänniskorna har skapat sina egna arbetsplatser och därmed bidragit till eget välstånd.  För landet har det varit viktigt att landsbygden är bebodd och hålls levande.

När man nu pratar om innovationer och företagande är mycket av diskussionerna och målsättningarna kopplat till högskolor och teknologiska centra. Innovationspolitiken har blivit statsorienterad. Därmed har man förlorat något av den innovationsförmåga som historiskt sätt är förknippad med landsbygden.

Olika analyser har dock påvisat att de flesta nya företag som skapas i landet är mikro-små- och medelstora företag. Detta betyder att lansbygden har en potential som ännu långt är outnyttjad. Genom nya grepp och piloteringar kan olika aktörer på landsbygden genom sin verksamhet bidra till att testa nya koncept. Detta kan göras inom ramen för den platsbaserade politiken med fokus på innovationer, entreprenörskap och entreprenöriellt tänkande. Därmed kan vi flera bidra till att landsbygden ses som en möjlighet även innovationsmässigt och utvecklingsmässigt för Finland.

Jag är med! Är du med?

Ann-Sofi Backgren
Specialsakkunnig
IDNET (Identitetsbaserad nätverk)
SFV Bildning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s