Kategorier
2014 Nyhetsbrev 40/2014

Förtroendemannens ansvar – professor Eero Uusitalo i ledaren för Landsbygd Plus

Landsbygd Plus nr 5-2014De krävande uppgifterna för de personer som väljs till styrelsen, förutsätter att man fäster uppmärksamhet på kandidaternas förmåga och vilja att arbeta för det egna området. Beklagligtvis fyller valmötena inte alltid det här nämnda idealet. Ett rejält bemödande figurerar inte, utan platserna fylls genom ”ädelt uppoffrande” och genom att sopa representationskriterierna under mattan. Sannolikheten för att en sådan här styrelse skulle få något till stånd, är mycket små. Ett bra byaombud eller en bra Leader-aktör förser styrelsen med förslag och lösningar på problemen. På motsvarande sätt löser styrelsen problemen, och undviker dem inte. En ”jo-jo-person” i styrelsen för en utvecklingsförening är på fel plats. Fegisar och ynkryggar får inte till stånd lösningar, och med sin närvaro lamslår de även andra – särskilt arbetstagarna. Förtretligt berättar ofta våra arbetstagare om orsaken till bl.a. styrelsens obefintlighet: ”mitt arbete har varken stöttats eller värdesats”. Vi har absolut inte råd med sådant här. För den lokala utvecklingen har en ljus framtid. Vi behövs allt mer, och beslutsfattarnas förståelse för detta ökar, om än långsamt. Arbetet är intressant, fastän svårt. Framtidstron når förhoppningsvis såväl arbetstagarna som förtroendemännen, och båda gruppernas ansvar är verkligt, inte formellt. Bland annat det här skriver professor Eero Uusitalo i ledaren för Landsbygd Plus. Övrigt som tas upp i tidningens finskspråkiga artiklar är bl.a. följande:

 • Aktuellt: Europeiska landsbygdsnätverket förnyas
 • Aktuellt: Landsbygdens röst och arbete stärks i Europa – Byaverksamheten, Leader och medborgarorganisationerna i gemensam front
 • Aktuellt: Varför lönar det sig att använda närmat i offentliga kök?
 • Bästa praxis: Stämningar från Landsbygdsgalan 2014
 • Byaverksamhet: Medborgarverksamhet i Ryssland
 • Byaverksamhet: Det finns skillnader i byaverksamheten enligt landskap och landsbygdstyp
 • Byaverksamhet: Ett hållbart byanätverk i Finland? (Svenska modellen Omställning Sverige ingår som exempel.)

De svenskspråkiga sidorna, Svenska Spalten, (5 s) har följande rubriker:

 • Den syndigaste milen…
 • Svenskfinland berättar
 • Gäddan ett trumfkort för Österbottens turism
 • Hunden fungerar som terapeut

Årets femte nummer av tidningen Maaseutu Plus – Landsbygd Plus utkommer i slutet av november. Tidningen är språkrör för byarörelsen, de lokala aktionsgrupperna, stadsdelar, samt övriga landsbygdsutvecklare. Landsbygd Plus, som getts ut sedan år 2000 och utkommer 5 ggr per år (med normalt ca 36 sidor per nummer), är tvåspråkig med ett mindre antal svenska sidor. Årligen ges även ett engelskspråkigt nummer ut. Utgivare är Suomen Kylätoiminta ry (SYTY) – Byaverksamhet i Finland rf med Eero Uusitalo som chefredaktör och Pipsa Salolammi som redaktör. Svensk Byaservice sköter om koordineringen av de svenskspråkiga sidorna i tidningen. För prenumeration kontakta Pipsa Salolammi på e-mailadress pipsa.salolammi@kylatoiminta.fi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s