Kategorier
2014 Nyhetsbrev 40/2014

Regionala ekonomin, miljön och kunden vinnare vid kommunal upphandling av närmat – resolution från SLC:s Kvinnodagar

Woman with Basket of FoodSvenska lantbruksproducenternas centralförbunds (SLC:s) Kvinnodagar ordnades på Åland 12-14 november kring temat matinspiration. I samband med det här gavs en resolution ut. Här nere följer resolutionen (från 16.11) i sin helhet:

Resolution från SLC:s Kvinnodagar 2014

Offentlig upphandling av närmat är smart!

Den regionala ekonomin, miljön och kunden är vinnare då kommunen upphandlar närmat.

Upphandlingslagen ger kommunen rätt att beakta kriterier för korta leveranskedjor då exempelvis matens kvalité och miljön påverkas. Det är inte bara motiverat utan även förnuftigt att köpa maten på nära håll eftersom dagliga leveranser garanterar färskhet när det gäller exempelvis fisk, bröd samt säsongens bär, frukter, grönsaker och rotfrukter.

Trenden är klar – låt efterfrågan styra

Allt fler konsumenter föredrar närmat och ämnet är högaktuellt med flertalet pågående projekt i såväl Finland som i Norden. De lokala och regionala skördemarknaderna blir allt fler. Närmat är en nationell politisk fråga, men från politik till praktik är det lång väg trots att man i kommunerna har fått upp ögonen för den lokalt producerade maten.

De flesta kommuner handlar livsmedel från lokala producenter. Ändå utgör andelen närproducerad mat bara sju procent av all livsmedelanskaffning och då tillhandahåller kommunerna mer än 400 miljoner matportioner årligen. Vilken mat som upphandlas av våra kommuner har stor betydelse!

Få utdelning av investerade offentliga pengar

Närmatsprojekt och -evenemang, primärproduktion och förädling av närmat finansieras delvis med offentliga medel. För att till fullo dra nytta av de investeringar som man gjort med skattemedel, måste man aktivt styra upphandlingen så att de offentliga köken får möjlighet att servera närmat, som producerats på ett ansvarsfullt sätt och i enlighet med finländsk lagstiftning. Vi betalar alla skatt och kommunernas upphandlingsansvariga och de övriga offentliga köken har en enorm inverkan på vilken utdelning vi får för skattepengarna.

Produktionen av närmat har betydande positiva effekter för närregionen. Forskning påvisar att produktion och nyttjande av närmat anmärkningsvärt ökar landskapets ekonomiska tillväxt och sysselsättningsgrad.

SLC:s Kvinnodagar 2014 uppmanar kommuner och staten att handla närmat till alla offentliga kök. Det finns kriterier som man bör uppställa vid upphandling som ger en fördel åt färsk, miljömässigt och socialt hållbar samt ren närmat som i längden gynnar hela regioner!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s