
Det är med blandade känslor som landsbygdsutvecklare Peter Backa lämnar arbetet för landsbygden. Men samtidigt är tillfället rätt, menar Backa, som den 6 november jobbade sista arbetsdagen Svensk Byaservice och IDNET (formellt pensionär först i februari). Han har haft ett bra jobb som han levt med i både själv och hjärta, och arbetet kring landsbygden har varit en del av livet, ibland så pass mycket att det varit svårt att skilja på arbete och fritid. Svårt kan det också bli att lämna alla kontakter som skapats med åren och alla spännande processer bakom sig.

Foto: Ann-Sofi Backgren
Uppgifterna har även ändrat med åren, t.ex. den senaste tiden har det handlat mest om allmänt bildningsarbete och byautveckling. Landsbygden har även förändrats med åren och den har bl.a. fått uppleva en tid av nedläggningar. Enligt Backa har detta inte alla gånger behövt innebära en negativ utveckling, t.ex. nedläggning av postkontor. Moderniseringen har lett till att de flesta av oss i dag sköter korrespondensen via e-post, alltså en naturlig sak, menar Backa. En av de saker som Backa ser som en framgång, är just utbyggnaden av bredbandsnätverket i Finland. Det här har lett till att invånarna på landbygden i dag har en betydligt bättre tillgång till information än för 30 år sedan.

Foto: Ann-Sofi Backgren
Men Finlands medlemskap i EU har medfört en del problem för landsbygden, och här tror Backa att vi inte ännu fått se alla konsekvenser. Men medlemskapet har å andra sidan inneburit att man på landsbygden kunnat genomföra utvecklingsprojekt tack vare finansiering från Leader-grupper och NTM-centralerna. Man har även i viss utsträckning kunnat skapa internationella kontakter. Enligt Backa finns det goda förutsättningar för en livskraftig landsbygd, vilket är viktigt för landet.

Foto: Ann-Sofi Backgren
Landsbygden har fortfarande en stark dragningskraft. Många vill bo på landet, men framtiden för också med sig utmaningar, inte minst i form av olika reformer. Här befarar han att tillväxtorter kan komma att gynnas på landsbygdens bekostnad, för då man skapar större enheter, leder det till att besluten börjar fattas på fel nivå, t.ex. kan en sammanslagning av skolor ha en helt annan effekt på landsbygden än i en stad. Sålunda skulle det vara viktigt att se till att beslut som fattas skulle ha en lokal förankring.

Foto: Ann-Sofi Backgren
Men kommunerna bör även tillika vara beredda på att samarbeta kring större frågor och själva fatta beslut endast i sådana frågor som kommunerna klarar av att sköta. Då det gäller den egna framtiden och pensionärstillvaron har Backa inga planer på att sitta stilla, för bl.a. finns en tanke på att skriva om landsbygdsfrågor med inriktningen på att se hur saker sköts i andra kulturer och hitta internationella jämförelser. Det är i alla fall hans tanke.
Uppgifterna är från en artikel, skriven av Christer Johansson, i Vasabladet (7.11). Se även livesändningen som spelades in med bl.a. tal av Byaverksamhet i Finland rf:s ordförande Eero Uusitalo, Landsbygdspolitiska samarbetsgruppens generalsekreterare Christell Åström, jubilaren själv, samt sång av Backas son, ståuppkomikern Alfred Backa. Bara en liten del av de inbjudna syns i sändningen (i korridoren) eftersom man drack kaffe i flera rum.