Kategorier
2014 Nyhetsbrev 36/2014

Digital lanthandel – ett sätt att rädda Stavsjö från avfolkning

????????????????????????????????????Ganska nyligen kom den tredje leveransen till Stavsjö föreningshus med en kylbil från Norrköping, och nu kommer en ny matleverans varje onsdagseftermiddag. Hittills har 18 familjer börjat beställa i den digitala lanthandeln. Martina Hallström, en av kunderna, säger att det är en häftig grej som gör att vi som bor på landsbygden kan få livet att fungera. Det känns praktiskt att sitta hemma framför datorn och handla till hela familjen och Hallström tror att det här även kan bli en form av social samvaro i Stavsjö, när antalet kunder ökar. Hallström bor nära Ålberga och hennes matleverans kompletterar de inköp hon gör på en stormarknad i Nyköping. Gunnar Casserstedt, en av initiativtagarna, säger att matkassekunderna får en portkod som gäller i ett dygn till föreningshuset. Vi har installerat ett litet kylrum och en frys, så man kan hämta när det passar. Den digitala lanthandeln kan göra att många äldre får en chans att bo kvar. Bredbandet finns på plats i samhället och nu har många gått en datakurs för att lära sig handla på nätet. Enligt Casserstedt körs en testperiod på fyra månader. Man skulle behöva komma upp i ca 30 familjer för att affären ska gå runt, och Casserstedt tror att många värdesätter att få hem varorna och slippa de två milen till Norrköping när man ska handla.

Det var Ica Maxi Ingelsta som nappade på stavsjöbornas idé. VD:n Niklas Andersson säger att det här är en spännande aktivitet. Man vill se och lära för framtiden. Andersson menar att de nog är den butik i landet som säljer mest mat online och han tror verkligen att stavsjöbornas idé kan utvecklas. Den digitala lanthandeln är bara början. Kiladalens Utveckling Ab har redan nya idéer för hur man gemensamt kan få bygden att blomstra, och Nyköpings kommun håller ett öga på projektet som fler samhällen i Sörmland vill kopiera. Projektledaren inom landsbygdsutveckling, Larz Johansson, menar att det är en innovativ servicelösning för framtiden, ett sätt att själv lösa bristande samhällsservice.

Stavsjö med ca 320 invånare ligger mellan Norrköping och Nyköping, en kilometer in i Sörmland. Av de 150 familjerna har 18 börjat veckohandla och hämtar sina matvaror i Stavsjö föreningshus varje onsdag. Testperioden på fyra månader får 75 000 kronor i stöd från den s.k. landsbygdsmiljonen via Nyköpings kommun, men stavsjöborna själva har även satsat 65 000 kronor i projektet genom att köpa andelar i Kiladalens Utveckling Ab, som är ett lokalt utvecklingsbolag. En framtida vinst i bolaget återinvesteras lokalt.

Uppgifterna är från (20.10) en text på webbplatsen nt.se.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s