Kategorier
2014 Nyhetsbrev 34/2014

Landsbygdssäkring görs i två kommunindelningsutredningar

Wooden mannequins pushing puzzle pieces into the right placeI höst genomförs en landsbygdssäkring – en bedömning av konsekvenserna för landsbygden – inom ramen för två kommunindelningsutredningar, vilket höjer beredningsprocessens kvalitet, när frågor som gäller landsbygden och dess invånare granskas närmare redan innan kommunindelningsutredningarna färdigställs. Landsbygdssäkringen görs i kommunindelningsutredningen för Brahestad, Siikajoki och Pyhäjoki i Norra Österbotten, samt i kommunindelningsutredningen för Nilakka som omfattar Pielavesi, Keitele, Tervo och Vesanto kommuner i Norra Savolax. Avsikten med pilotprojekten är att koppla bedömningen av konsekvenserna för landsbygden till kommunindelningsutredningen, till dess olika faser, och att dokumentera processen.

Med hjälp av landsbygdssäkringen dryftas hurdana konsekvenser en eventuell kommunsammanslagning kunde få på landsbygden, t.ex. för servicen, markanvändningen, invånarna eller företagsamheten. Meningen är att de arbetsgrupper som tillsatts i samband med kommunindelningsutredningen i sitt normala beredningsarbete på ett mer strukturerat sätt, skulle ta hänsyn även till förhållandena på landsbygden. Detta stärker beredningens kvalitet och mångsidighet, samt skingrar eventuella misstankar och rädslor som landsbygdsbefolkningen förknippar med kommunsammanslagningar. Landsbygdssäkringen gör det möjligt att förhindra eller minska eventuella negativa konsekvenser för landsbygden, eller att stärka positiva konsekvenser.

Medan pilotprojekten pågår, ordnas även en workshop kring landsbygdssäkringen för att ta upp frågor som är kritiska för landsbygden till en bredare diskussion. Workshopen ger beredarna möjligheten att föra en diskussion om utredningen med områdets invånare, föreningar, företag och förtroendevalda, så även i det här skedet av processen är det möjligt att dämpa eventuella negativa konsekvenser, eller genom innovativt tänkande komma på bättre lösningar. Överlag bestäms det mer i detalj hur landsbygdssäkringen genomförs enligt regionernas egna behov.

Uppgifterna är från (7.10) webbplatsen Kommunerna.net.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s