Kategorier
2014 Nyhetsbrev 30/2014

Byavänligaste kommunen Pudasjärvi lyckas ordna rikligt med mångsidig verksamhet trots svåra förhållanden

Kommunvapen - Pudasjärvi
Källa: Wikimedia

Pudasjärvi stad lyckas ordna rikligt med mångsidig verksamhet trots svåra förhållanden, och det finns goda exempel på avtalssamarbete mellan kommunen och byarna inom närservicen, bl.a. biblioteksbussen och optofibernätet har noterats också på andra håll i Europa som goda modeller. Inom Pudasjärvis område finns det 20 byar och åtminstone 15 aktiva byaföreningar. Pudasjärvi stad beviljar understöd till kultur- och idrottsverksamheten och till byaföreningarna. År 2014 beviljas 64 000 euro i utvecklings- och verksamhetsstöd och 120 000 euro i stöd för utveckling av landsbygdsnäringarna, vilket är ett steg mot engagerande budgetering. Totalt delar staden ut ungefär en miljon euro, även ur årets budget för att bevara och utveckla livskraften hos byarna.

Pudasjärvi stad satsar på att sysselsätta långtidsarbetslösa, och för ändamålet har det utarbetats en sysselsättningsplan som också ska bidra till genomförandet av ungdomsgarantin. Planen har utarbetats och genomförs i samarbete med organisationerna och föreningarna i Pudasjärvi, i syfte att producera närservice för byarna och tätorterna. En väsentlig del av detta är också det kommuntillägg som föreningarna får för sysselsättningen av arbetslösa, med vilket man har åstadkommit betydande effekter sedan år 2003. I Pudasjärvi har man även på andra sätt satsat på närservice: biblioteksbussen Iso Karhu togs i bruk 2013 och Kairan Kuitu Oy, som delvis ägs av staden, håller på att bygga ett optokabelnät i Pudasjärvis byar. Pudasjärvi siktar också på framtiden, och ett exempel på produktion av en ny typ av närservice, är projektet med dagverksamhet för seniorer.

Pudasjärvi stad bär ett stort ansvar för underhållet av privata vägar inom sitt vidsträckta område, och man har även bildat regionala insamlingsplatser för avfall i tio byar. Staden har anställt en serviceplanerare på tre år för att utveckla närserviceproduktionen för glesbygden tillsammans med församlingen, företagen, tredje sektorn, samt andra aktörer. Pudasjärvi prisbelönades som den byavänligaste kommunen år 2014 vid Kommunmarknaden i Helsingfors (10-11.9). Hederspriset delades ut (10.9) av Finlands Kommunförbund och Byaverksamhet i Finland rf. Man beviljade nu priset till den byavänligaste kommunen för fjärde gången. Tidigare har utmärkelsen getts till Rovaniemi, Ilomants och Tammela.

Uppgifterna är från Kommunförbundets pressmeddelande (från 10.9) som finns på webbplatsen Kommunerna.net.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s