Kategorier
2014 Nyhetsbrev 28/2014

”Inga storkommuner utan utvecklad närdemokrati”

Ordet närdemokrati”Hur ska den lilla människan komma till tals i en storkommun?” Ja, det har invånarna i Kristinestad klurat på genom diskussioner i ett medborgarforum. Sekreteraren i medborgarforumet Dennis Rundt menar att vi inte kan skapa storkommuner utan att utveckla närdemokratin. Kristinestadsborna har nu själva tagit tag i saken och utvecklat en lokal modell för närdemokrati – Kristinestadsmodellen. Den går ut på att skapa delområdesnämnder i kommunerna.

Kristinestadsmodellen presenterades på seminariet Jag är, alltså påverkar jag, vilket hölls 19.8 i Kristinestad. Seminariet riktades till förtroendevalda, tjänstemän, företrädare för näringslivet, byaföreningar och lokala organisationer i Vasaregionen. På seminariet presenterade så Rundt kristinestadsbornas lösning med delområdesnämnder, vilka skulle få budgetmakt av fullmäktige och väljas av invånarna i områdena. ”Modellen bygger helt på att invånarna bestämmer själva och tar ansvar i samförstånd med fullmäktige. Nämnden stöder fullmäktiges verksamhet på sikt”, sade Rundt. Han är övertygad om att det skulle leda till att byarna får nytt liv.

Kristinestadsmodellen är under utveckling, men togs ändå väl emot av de andra kommunrepresentanterna. Vasas stadsdirektör Thomas Häyry undrade emellertid över vem som ska bära helhetsansvaret, medan Paavo Rantala, Centerpolitiker i Kristinestad, lyfte fram den kommunala budgeten som ett bekymmer – SOTE-reformen slukar nästan 70 procent. Malax fullmäktigeordförande Lorenz Uthardt (Sfp) menade att det inte är säkert att dylika modeller fungerar. Budgetansvar behövs om demokratin ska spridas neråt. Kommundirektören i Vörå, Christina Båssar, delade med sig av sin erfarenhet av kommunsammanslagningar. Hon menade att en utmaning har varit att få med motståndarna på tåget.

Uppgifterna är från två artiklar, skrivna av Sofia Nygård, i Vasabladet (14.8 och 20.8).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s