Kategorier
2014 Nyhetsbrev 27/2014

Inte lätt anpassa nybyggen till gamla byamiljöer

Dog Peeking out Barn WindowFörutsättningen för en livskraftig landsbygd är naturligtvis att folk bor där. Sedan är det socialt, kulturellt och ekologiskt viktigt att befolkningen utökas också med nya invånare än bybornas efterkommande, vilket betyder förändringar – nya bostäder, rekreationsområden och servicebehov. Under den traditionella finländska landsbygdskulturens guldperiod hölls byarna samman p.g.a. ekonomiska, sociala och tekniska orsaker, men så småningom har de gamla strukturerna ändrats och nya invånare, som möjligen saknar band till gamla traditioner, har flyttat in. Det syns tydligast i byggnationen med byar som småningom blivit smått kaotiska, som förstadsmiljöer, den ena lik den andra utan egen identitet och karaktär, en situation som är snarlik i hela landet. Speciellt påtagligt är detta här i de svenska kustbygderna, som traditionellt varit kända för sin speciella, högklassiga landsbygdsmiljö. I Korsholm finns flera sådana byar.

Det är inte lätt att anpassa nybyggen i gamla miljöer eller att skapa helt nya säregna byamiljöer. Planeringen och beslutsfattandet tycks styras av principen att var och en får bygga som den vill, och så välsignar nämnderna. Bakomliggande tanke torde vara att kommunen behöver nya skattebetalare, och då är all form av begränsningar en belastning, samtidigt som kommunen i sina broschyrer gör reklam för idylliska skärgårdsbyar med rödmålade stugor – kanske som lockbete. Själv anser arkitekt Heikki Aitoaho att om man vill loka solventa skattebetalare, bör man erbjuda dem naturupplevelser, utrymme, vackra vyer och glädje – något annat än städernas nya småhusområden som mest liknar gråblåa huslager.

Uppgifterna är från en debattartikel som även berör ett besvär mot delgeneralplanen för Iskmo-Alskat-Grönvik-området. Artikeln i Vasabladet (28.6) är skriven av Heikki Aitoaho.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s