Kategorier
2014 Nyhetsbrev 26/2014

Realistiska tydliga mål, engagerad personal, relativt kort projekttid – faktorer för lyckade projekt

Nyhetsposten - Nyheter från Österbottens förbund (1)Varje år startar tiotals och åter tiotals strukturfondsprojekt i vårt land. Vad får dessa projekt egentligen till stånd? Ett sätt att få svar på den frågan, är att utvärdera avslutade projekt. Österbottens förbund har hållit på med systematiska projektutvärderingar under några år. Landskapsstyrelsen föreläggs två gånger om året en rapport som bedömer projektens resultat och effekter, där alla projekt som plockats ut för utvärdering, har fått medfinansiering ur Europeiska regionala utvecklingsfonden, varifrån förbundet har fått mest pengar att dela ut.

Vid utvärderingen granskas projektens målsättningar, resultat, effekter och kontinuitet utgående från en uppsättning kriterier. Var och en ges både ett skriftligt omdöme och ett numeriskt värde. Avsikten med den numeriska utvärderingen är inte att rangordna projekten, utan tanken är att hitta sådant som förbundet måste fokusera mer på i beredningen och vägledningen av projekt, så i rapporterna anges därför bara ett medelvärde.

Hittills har omkring fyrtio projekt utvärderats, och även om de sinsemellan har varit olika till längd och innehåll, avslöjar utvärderingen faktorer som är gemensamma för lyckade projekt. Realistiska, tydliga mål hjälper till att hålla projektet i styr och engagerad personal för arbetet framåt. En relativt kort projekttid ser också ut att vara en fördel, eftersom långvariga projekt tenderar att tappa fart mot slutet, vilket har fått förbundet att bestämma att under programperioden 2014-2020, är projekttiden maximalt två år. Vidare verkar projekten ha mest att förbättra inom information och kommunikation. Kommunikationsplanerna är ofta tunna, trots att en genomtänkt kommunikation vore viktigt för att god praxis, som utvecklats i projektet, ska få större spridning och användning.

Uppgifterna är från Österbottens förbunds Nyhetsposten – Uutisposti nr 6-2014.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s