Kategorier
2014 Nyhetsbrev 26/2014

Landsbygdsriksdag, kultursommar, studiebesök, sportfiske – färskt nyhetsbrev från Aktion Österbotten

Aktion Österbottens nyhetsbrev 2-2014Aktion Österbotten har utkommit med sitt senaste nyhetsbrev, där man bl.a. tar upp den finlandssvenska Landsbygdsriksdagen som man är medarrangör för. Det är trettonde gången den arrangeras och hålls i år i Anderssénsalen vid Sursik skola i Pedersöre 4-5.10. Denna gång kommer det inte bara att handla om ”vanliga” Landsbygdsriksdagsförhandlingar, utan det lovas projekttorg, en giftshop, en utomordentlig kulturell upplevelse under kvällsfesten m.m.

Det internationella projektet Kultursommar med Tyskland och Sverige fortsätter sin framfart, och bl.a. i höstas besökte finländare och svenskar Ostprigniz-Ruppin i Tyskland. Det serverades upplevelser av alla de slag som de sedan förevigade på själv valt sätt; bild, foto, skulptur, text m.m. I slutet av maj och i början av juni i år var det så dags att besöka Dalsland-Årjäng i södra Sverige, och på samma sätt bereddes besökarna möjlighet att uppleva sin omgivning på alla tänkbara sätt, t.o.m. genom att färdas i varmluftsballong. I höst står Österbotten värd för besökare från Sverige och Tyskland.

För ca ett halvt år sedan kom en liten busslast med föreningsaktiva människor från Stroforsen i Älvsby kommun i norra Sverige på ett studiebesök till Aktion Österbotten, för att se hur vi klarar av att få vår landsbygd att leva så bra som den gör. I gästernas kommun och närkommuner pågår nämligen ett projekt som heter Kreativa byar. Besökarna blev så inspirerade att de återkom i början av juni med sina politiker. Det kunde kanske anas en liten skepticism bland politikerna först, men ju fler av våra beslutsfattare de träffade, desto mer hörde man ”men så här måste vi ju också tänka hos oss”.

I början av maj gjorde Mikael Nygård, projektkoordinator för Kustaktionsgruppen i Österbotten, en studieresa till Åland med besök bl.a. till Leader Åland och möte med verksamhetsledare Charlotta Solax, som även är ansvarig för fiskeprogrammet KAG Åland. På Åland är fisketurismen en business som genererar viktiga inkomster och som kan skapa fler arbetstillfällen genom utveckling och nytänkande, t.ex. sportfiskarna är den grupp som lämnar mest kapital efter sig. En teknisk högskola i Danmark har gjort en beräkning som visar att en gädda på 8 kg motsvarar 1 300 euro i samhällsvärde, om man inkluderar inkomster, allt från kost och logi, till båtuthyrning m.m. Ålands fisketurism kan sägas vara i spetsen i jämförelse med den österbottniska fisketurismen, och här kunde de samarbeta mer för att lyfta näringen tillsammans under nästa programperiod.

Förutom dessa fyra nämnda ämnen kan man även läsa i nyhetsbrevet vad verksamhetsledaren skriver om läget inför den nya programperioden, kort info om utbetalningar av stöd, samt om Byaverksamhet i Finland rf:s förtjänsttecken som man kan anhålla om för att passligt utdelas under kvällsfesten 4.10 på Landsbygdsriksdagen i Pedersöre.

Aktion Österbottens senaste nyhetsbrev (juni, 2/2014) finns att läsas på föreningens hemsida.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s