Kategorier
2014 Nyhetsbrev 25/2014

Engagerad by som lyckats skapa ett brett spektrum av evenemang – Nederpurmo Årets by i svenska Österbotten

Årets by i svenska Österbotten 2014 - Nederpurmo (1)
Sisbacka från luften
Foto: Håkan Sandberg

I fjol drog sommarteatern vid Åliden i Nederpurmo 4 500 åskådare, årets revy i Purmogården hade en publik på nästan 3 000 personer och Purmo loppisrace, ett fenomen som fick sin början i Purmo år 2011, lockar ut tusentals människor på fyndjakt varje sommar. De här exemplen på evenemang gör Nederpurmo till en levande by för invånarna och till ett utflyktsmål för folk längre ifrån. Plussar man sedan till byarådets engagemang kring Stinasholma och hembygdssällskapets verksamhet på Åliden museiområde, tidsresorna vid Fagerbacka fäbodställe och fotbollsföreningen IF Standards matcher, börjar man ha täckt in många av de ca 700 personer som bor i byn Nederpurmo i Pedersöre. Anette Forsström-Fellman, ordförande för Nederpurmo byaråd, gläder sig å hela byns vägnar, medan Linda Finnberg, ordförande i Purmo hembygdssällskap, ser utmärkelsen som ett kvitto på att purmoborna gjort något rätt.

Ett utmärkande drag för föreningslivet i Nederpurmo är att folk samlas kring kulturhisoriska miljöer, vilket gäller både Åliden, Fagerbacka och Stinasholma. Byborna värnar om sin hembygd och historia, och är villiga att engagera sig för att bevara de historiska platserna. För ungdomarna är sommarteatern och vinterns revyer inkörsporten till föreningslivet. Enligt Finnberg och Forsström-Fellman är purmoborna duktiga på att ställa upp på frivilligt arbete, men det räcker inte med ett upprop vid bybutiken, utan det fordras vanligen personlig kontakt. Bo-Erik Miller, som brukar ställa upp när det är talko på Åliden, menar att även finns ett visst intresse att återuppliva en kort tradition av midsommarfester på Åliden. I vinter har purmoborna kläckt en idé för ett nytt evenemang som förverkligas i september, då det blir skördemarknad i samarbete med Purmo ÖSP. Prismotiveringen till Årets by i svenska Österbotten 2014 är:

”Nederpurmo har lyckats skapa ett brett spektrum av evenemang som lockar många deltagare från ett stort område. Hela byn är engagerad i arbetet att ta till vara gamla traditioner och skapa nya evenemang. Byborna har också lyckats åstadkomma ett framgångsrikt samarbete med kommunen, organisationer och företag, samt över by- och språkgränsen, vilket ger en god grund för en fortsatt lyckosam utveckling.”

Uppgifterna är från en artikel, skriven av Malin Henricson, i Vasabladet (13.6). Purmoborna tog emot priset som Årets by från Aktion Österbotten och Österbottens förbund på en byafest (14.6) vid Ålidens hembygdsmuseum. Alla fick ett eget pins med texten ”Årets bybo”. Se även webbplatserna online.vasabladet.fi, byar.fi och svenska.yle.fi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s