Kategorier
2014 Nyhetsbrev 24/2014

Framgång genom samarbete – regionrunda om nya landsbygdsprogrammet i höst

Maaseutu.fi - logoFör utvecklingen av landsbygden är 2014 ett år av stora förnyelser. Det nya Programmet för utveckling av landsbygden i Fastlandsfinland 2014-2020 och helhetsprogrammet för landsbygdspolitiken är ju klara. Ett hurdant verktyg är då dessa program för att utveckla landsbygden i Finland, och hur kan vi effektivt utnyttja de möjligheter som programmen ger? För att utveckla landsbygden behöver vi ett bra och smidigt samarbete, entusiasm och nya idéer, såväl i regionerna som i hela landet. Hur skall vi lyckas med detta? Jord- och skogsbruksministeriet, landsbygdsnätverksenheten och Landsbygdspolitiska samarbetsgruppen ger sig ut på en regionrunda med temat Framgång genom samarbete och utmanar aktörerna i regionen till en diskussion om hur riksomfattande program tillsammans ska utnyttjas till förmån för regionernas bästa.

Landsbygdsprogrammet inleds med full effekt nästa år, och man räknar med att EU-kommissionen godkänner programmet i höst. Utbildningarna inleds på basis av det programförslag som Finland sänt till kommissionen, och höstens samarbetsrunda för fram möjligheterna i programmet till regionerna. Man gör en översikt över det breda innehållet i landsbygdsprogrammet och samtidigt ges ett utmärkt tillfälle att gå igenom helheten med beaktande av den egna regionens behov. Hur ska regionernas utvecklingsstrategier omvandlas till idéer, projekt, samt företagsverksamhet?

Startskottet för samarbetsrundan är det årliga projekt- och nätverksseminariet som ordnades i Nådendal 5-6.5. Under hösten dryftas så landsbygdsprogrammet och helhetsprogrammet ur regionernas egen synvinkel på fyra möten, som enligt preliminära uppgifter ordnas enligt följande:

1.10 Kuopio (NTM-centralerna: Norra Karelen, Norra Savolax, Södra Savolax och Mellersta Finland)
2.10 Tammerfors/Seinäjoki (NTM-centralerna: Satakunta, Södra Österbotten, Birkaland och Österbotten)
8.10 Uleåborg (NTM-centralerna: Lappland, Norra Österbotten och Kajanaland)
9.10 Helsingfors (NTM-centralerna: Egentliga Finland, Nyland, Tavastland och Sydöstra Finland)

Mötet på svenska ordnas i Tammerfors. Tidpunkten för mötet fastslås senare. Orterna för samarbetsrundan är preliminära. Mer detaljerad information ges då samarbetsrundan börjar bli aktuell.

Mer info finns på webbplatsen landsbygd.fi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s