Kategorier
2014 Nyhetsbrev 24/2014

Stuglivet blir modernare

Group of Friends Running Into the Water Wearing Snorkeling GearEn gemensam studie av Östra Finlands universitet, Skogsforskningsinstitutet och Finlands miljöcentral visar att stuglivets popularitet sannolikt kommer att stå sig också i framtiden, för dagens ungdomar trivs mycket bra med stuga och friluftsliv. Enligt resultatet har folk mellan 15 och 30 år tillgång till en stuga nästan lika ofta som äldre generationer, där de yngre vistas på både den egna stugan, föräldrars, släktingars och vänners stugor. Enligt forskardoktor Riikka Puhakka vid Helsingfors universitets utbildnings- och utvecklingscentrum Palmenia känner en stor del av de unga starkt för stugliv och fritidsliv på landet.

”Det kan hända att man på sätt och vis uppfattar stugorna som bestående platser i en värld som hela tiden förändras. Man kanske byter bostad beroende på livssituationen, men stugan är ofta densamma som den var i barndomen.”

Konsumentforskningscentralens chef Päivi Timonen menar att de nya IT-förbindelserna stöder finländarnas stugintresse, och jämför informationsteknikens betydelse med att stugorna försågs med elektricitet och att vägarna blev bättre. Enligt Timonen bidrar det här till att stuglivet lever kvar, men blir modernare. Hon tycker att grillandet redan utmanar bastubandandet som den viktigaste aktiviteten på stugan.

Allt fler vill i första hand semestra på stugan i stället för att lägga tiden på att jobba, och det är särskilt de unga yrkesverksamma stugentusiasterna som vill njuta och ta det lugnt – hobbyer och användningen av olika tjänster. Enligt Manu Rantanen på Ruralia-institutet har efterfrågan på service vuxit i täta stugregioner, särskilt sommartid. Sätten att fira stugliv delades i studien in i tre kategorier. Arbetslägerdeltagarna, som ofta hör till det äldre gardet, ser arbetandet som hela idén med stuglivet och motsätter sig utomstående service. Den andra ytterligheten är de upplevelseinriktade semesterfirarna, vilka är yngst. Någonstans mittemellan dessa extremkategorier placerar sig pysslarna, som betonar vikten av att göra själv som motvikt till arbetslivet.

Uppgifterna är från söndagens Vasabladet (8.6).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s